Computer opstart problemen

Deze pagina gaat over de problemen met het opstarten van de computer.
Kijk op de volgende pagina's voor problemen met opslag apparaten zoals een (externe) harde schijf, USB stick of geheugenkaart.

Als uw computer problemen met opstarten heeft, in Den Haag
en omgeving bieden we vakkundige en voordelige computer service.
Zoekt u snel hulp en heeft u geen zin om verder te zoeken?
Bel dan gewoon 06 55 88 66 41 voor een afspraak of gratis advies.
 Dit is geen winkel en we verkopen geen hardware of software.

Als u vragen heeft, bel dan 06 55 88 66 41
voor gratis advies .

Belangrijk

Als de computer niet opstart verwijder dan tijdelijk alle externe (USB) apparaten, behalve natuurlijk het toetsenbord, de muis en het beeldscherm. Hiermee sluit u uit dat een probleem met een extern apparaat het opstarten verhindert.

Het opstarten van een computer heet in het Engels "boot" en wordt in het Nederlands ook vaak "booten" genoemd.

Controleer bij opstart problemen de volgende stappen (klik op de afbeeldingen voor een vergroting).
Stap 1 t/m 3 gaan alleen over de hardware van de computer en hebben niets te maken met Windows of een ander besturingssysteem.

Print deze pagina (gebruik hiervoor de "Print" knop links onderaan de pagina), zodat u de beschreven stappen zelf kunt controleren.

Harde schijf problemen

Het niet opstarten van een pc of opstarten met foutmeldingen wordt vaak veroorzaakt door een probleem met de harde schijf en soms hoort u ook een tikkend geluid. Bij herhaalde pogingen om op te starten bestaat de kans dat daarbij uw eigen bestanden worden beschadigd en herinstallatie zal vrijwel zeker mislukken.
Bedenk eerst of er belangrijke bestanden (bijvoorbeeld onvervangbare foto's of video bestanden) op de schijf staan, voordat u (via internet) aangeraden instellingen wijzigt, Windows opnieuw installeert, repareert of software gebruikt die de inhoud van de schijf verandert. Hiermee verkleint u de kans op de mogelijkheid van het herstellen van uw gegevens (zie data recovery).
In ieder geval altijd eerst proberen een backup van uw eigen bestanden te maken. Daarvoor kan de computer worden opgestart met een andere harde schijf of een speciale opstart CD of DVD (niet de Windows installatie CD of DVD), mogelijk kan de schijf op die manier worden benaderd en uw belangrijke bestanden worden gekopieerd.
Er zijn via internet ook veel fabeltjes in omloop over het zelf repareren en herstellen van een harde schijf.
En voor de doe-het-zelvers: data recovery is een vak en van een uurtje googelen wordt u echt geen expert. Het opvolgen van adviezen op deze pagina en het veranderen van instellingen doet u altijd op uw eigen verantwoordelijkheid.
Deze video toont een geopende harde schijf, terwijl door de gebruiker allerlei bewerkingen worden uitgevoerd. De lees/schrijf koppen, gemonteerd aan het einde van de bewegende arm, zweven op een paar micrometer boven de draaiende plaat, maar mogen deze niet raken.
Open niet uw eigen schijf, die zal hierna vrijwel zeker door stof onbruikbaar worden.
Veel mensen denken dat aan het einde van de snel bewegende arm een "naaldje" zit, zoals bij een grammofoon. In werkelijkheid zit aan de arm een magnetische lees/schrijf kop, die op een fractie van een micrometer boven het oppervlak van de plaat zweeft, maar deze niet mag raken.

Mensen die zoeken naar een eenvoudige manier om het opstart probleem van de computer op te lossen, zoals "druk op toets xx om het probleem op te lossen" moeten we teleurstellen, dit soort oplossingen bestaan niet.

  Klik hier om uw computer gratis te testen.

Stap 1: Computer aanzetten

Desktop

Als er bij het aanzetten niets gebeurt dus geen geluid van ventilator(s) en geen brandende lampjes, controleer dan alle aansluitingen. Als alles goed is aangesloten is er waarschijnlijk een probleem met de voeding van uw pc. Deze voeding zet de netspanning om in alle voor de computer benodigde spanningen en signalen. Bij een kortsluiting in één van de onderdelen van de pc zal door de beveiliging in de voeding bij het aanzetten ook niets gebeuren.

Start de pc wel op maar verschijnt er geen beeld kan mogelijk de video kaart in de pc of het beeldscherm defect zijn.

Laptop

Bij een laptop verzorgt een externe voeding (adapter) de spanning voor de laptop en het opladen van de accu (batterij), dat meestal wordt aangegeven door een indicatie lampje. Als deze adapter defect is of als er een ander probleem met het opladen is, zal de accu leeg raken en de laptop dus niet meer opstarten.
Probeer de accu te verwijderen en de adapter aan te sluiten, de laptop moet nu gewoon zonder accu opstarten. Als dat niet gebeurt is de adapter defect of het circuit in de laptop dat de voedingsspanning regelt.

Start de laptop wel op maar verschijnt er geen beeld kan mogelijk de video kaart of het beeldscherm defect zijn. Bij een laptop kan vaak een extern beeldscherm worden aangesloten om te controleren of het probleem aan het ingebouwde scherm ligt.

Stap 2: Opstart scherm

Dell opstart scherm

Bij het aanzetten van de computer wordt een opstart scherm weergegeven van het BIOS. Het BIOS is een onderdeel van de hardware van de computer en heeft dus niets te maken met Windows of een ander besturingssysteem. Het BIOS controleert de werking van een groot aantal onderdelen zoals het geheugen, toetsenbord, muis, beeldscherm adapters en opslagmedia (CD/DVD drives en harde schijven) en zorgt voor de juiste instellingen daarvan.

Dit scherm bevat vaak een logo van de fabrikant en is dus is per pc verschillend (in het voorbeeld een Dell pc). Soms ontbreekt het logo en wordt in het opstartscherm alleen maar tekst weergegeven. Het BIOS kan ook beveiligd zijn, zodat eerst een wachtwoord moet worden ingegeven (wachtwoord kwijt?).

Er zijn meerdere leveranciers van de BIOS chip in de computer. Per merk zijn de functie toetsen anders, maar meestal kunt u door het indrukken van de functietoetsen F2, F12 of de "DEL" toets in het instelling menu van het BIOS komen. Welke toets u moet gebruiken wordt meestal ergens in het opstart scherm weergegeven en heeft dus niets te maken met de versie van Windows of ander besturingssysteem dat op de computer geïnstalleerd is.

Omdat er vele merken en versies van een BIOS zijn kunnen we hier niet de werking van alle functie toetsen weergeven. Raadpleeg daarvoor (via internet) de documentatie van uw pc of moederbord. Op deze pagina vindt u links naar de websites van een aantal fabrikanten.

De enige functietoets die met Windows wordt gebruikt is F8 en bij het indrukken van deze toets onmiddellijk na het opstartscherm van het BIOS kan daarmee de opstart van Windows worden ingesteld (zie stap 5).

Soms biedt het opstart scherm (vaak via functietoets F11) ook de mogelijkheid om de computer weer in de originele staat te herstellen. Maak eerst een back-up en lees de waarschuwing bovenaan deze pagina over herinstallatie.
Dit betekent dus ook dat daarmee alle eigen bestanden, programma's en instellingen zijn verdwenen, de computer is hierna weer in de staat zoals u hem kocht.
Als dit per ongeluk toch is uitgevoerd zet dan de computer onmiddellijk uit, waarschijnlijk zijn de meeste gegevens nog terug te halen via data recovery.

Het BIOS geeft meestal een korte pieptoon als alle tests goed zijn afgerond.
Als er meerdere pieptonen hoorbaar zijn kan dat betekenen dat er een defect is aan een onderdeel van de hardware van de pc. Controleer ook of het toetsenbord en de muis goed zijn aangesloten.

Stap 3: BIOS

Het BIOS scherm

Eenmaal in het BIOS kunnen alle instellingen van het systeem worden bekeken. Ook hier verschilt het scherm en de mogelijkheden per merk, maar ergens (meestal op de eerste pagina) staan de door het BIOS herkende harddisk(en).

Omdat er vele merken en versies van een BIOS zijn kunnen we hier niet alle mogelijke instellingen weergeven. Raadpleeg daarvoor (via internet) de documentatie van uw pc of moederbord. Op deze pagina vindt u links naar de websites van een aantal fabrikanten.

Met de pijltjes toetsen kunt u in het menu kiezen en bevestig uw keuze met de "Enter" toets.
Controleer of in het BIOS de opstart schijf (waarvan Windows opstart) wordt herkend. Meestal kunt u dit menu weer verlaten door (meerdere malen) op "Esc" te drukken.

Als hier de opstart schijf niet bij staat is er een ernstig probleem met deze schijf en zal uw pc dus ook niet opstarten. Als de schijf niet door het BIOS wordt herkend kan misschien een hardware reparatie worden uitgevoerd.

Verander niets in de instellingen, waarvan u niet weet wat ze doen. Het gevolg kan zijn dat er problemen in Windows ontstaan of Windows zelfs helemaal niet meer opstart. Als de computer heeft gewerkt en plotseling problemen vertoont, ligt dat vrijwel zeker niet aan de BIOS instellingen, tenzij er instellingen veranderd zijn bijvoorbeeld door een lege batterij.

Het BIOS biedt geen mogelijkheden om gegevens te herstellen (zie data recovery).
Pas nadat het BIOS zijn werk heeft gedaan wordt geprobeerd het besturingssysteem te laden.

BIOS batterij probleem

De instellingen van het BIOS blijven behouden, ook als de computer uit staat. Daarvoor zit op het moederbord een batterijtje, dat de BIOS chip jarenlang van spanning voorziet.

Als de batterij leeg is worden alle BIOS instelling teruggezet naar standaard (default) waarden en ook dat kan de oorzaak zijn van opstart problemen. Dit is gemakkelijk te controleren, omdat in het BIOS ook de datum en tijd worden bijgehouden. Als dit niet meer klopt (komt bij oudere computers vaak voor), probeer dan deze batterij te vervangen.

Bij desktop computers is deze batterij gemakkelijk te vervangen (zie afbeelding) maar bij laptops is het een speciaal type batterij, die ergens in de behuizing verscholen zit en soms moet de laptop daarvoor compleet uit elkaar gehaald worden.

Na het vervangen van de batterij moeten alle instellingen in het BIOS worden gecontroleerd en eventueel aangepast.

BIOS batterij testen

Om de werking van de BIOS batterij te controleren doe het volgende:

Controleer in het BIOS of de datum juist is ingesteld en zo niet pas deze dan aan.
Vergeet niet de instellingen ook op te slaan.

Zet daarna de computer uit en laat hem ongeveer 5 minuten uitgeschakeld staan.

Zet de computer weer aan en controleer weer de datum in het BIOS. Als deze niet meer klopt met de eerder ingestelde datum is de BIOS batterij leeg en moet worden vervangen.

Na het vervangen van de batterij moeten alle instellingen in het BIOS worden gecontroleerd en eventueel aangepast.

Meerdere pieptonen

Bij het opstarten van de computer controleert het BIOS de werking van een groot aantal onderdelen zoals het interne geheugen, toetsenbord, muis, beeldscherm adapters en opslagmedia (CD/DVD drives en harde schijven) en zorgt voor de juiste instellingen daarvan. Normaal geeft het BIOS nadat alle tests met succes zijn afgerond één korte pieptoon, waarna het besturingssysteem wordt gestart.

Als er meerdere pieptonen hoorbaar zijn, betekent dit dat één of meerdere tests mislukt zijn en kan de computer niet verder opstarten. De betekenis van deze pieptonen verschilt per merk.
Kijk voor de betekenis van die pieptonen in de documentatie van uw pc of moederbord of via internet. Op deze pagina vindt u links naar de websites van een aantal fabrikanten.

Als u vragen heeft, bel dan 06 55 88 66 41
voor gratis advies .

Voor of tijdens het opstarten kunnen de volgende meldingen verschijnen:

Schijf fout (disk error)

Schijf leesfout

Eerst wordt gecontroleerd of de harde schijf waarvan Windows moet starten leesbaar is. Als er een ernstig probleem met de opstart schijf is, wordt dit aangegeven door een scherm met de tekst "Schijf leesfout", "Disk read error" of "I/O error" en een melding over opnieuw starten met de toets combinatie Control-Alt-Delete. De oorzaak hiervan kan zijn een verkeerde instelling in het BIOS, een hardware of software probleem met harde schijf of andere onderdelen van de computer. Mogelijk is dit te repareren of zijn via data recovery uw eigen bestanden nog te redden.

Als er een melding verschijnt over het ontbreken van een opstart medium (boot medium) kan dat betekenen dat er een verkeerde instelling in het BIOS is of dat de opstart schijf ernstig beschadigd is. Mogelijk zijn in het laatste geval via data recovery uw eigen bestanden nog te redden.

Bij een defect aan de harde schijf zal proberen om Windows opnieuw te installeren ook mislukken en mogelijk de schade aan de schijf vergroten. Maak eerst een back-up en lees de waarschuwing bovenaan deze pagina over herinstallatie.

SMART fout

Er kan ook een melding over de functietoets F1 (SMART error) worden gegeven. Meestal betekent dit dat de harde schijf op korte termijn ernstige problemen zal krijgen.

Maak zo snel mogelijk een back-up van uw eigen bestanden en vervang de schijf.
Wij kunnen voor u een exacte kopie maken (clone), zodat u niet alles opnieuw hoeft te installeren (zie disk kopie).

Als de computer nog wel opstart, kunt u niet eenvoudig vanuit Windows de schijf kopiëren. Sommige bestanden zijn in gebruik en Windows weigert deze bestanden te kopiëren.

»»» SMART is belangrijk voor de veiligheid van de gegevens op de harde schijf en soms is het mogelijk om de SMART functie in het BIOS uit te schakelen maar dat is niet aan te raden, zeker niet als al een SMART fout is weergegeven.

Als na het indrukken van F1 de computer nog wel opstart, kunt u dit testen via deze site.

  Klik hier om uw computer gratis te testen.

Bestandsfout

Bestand mist of is beschadigd

Er kan ook een melding verschijnen zoals in de afbeelding hiernaast (dit is een melding zoals die wordt weergegeven in de Engelstalige versie van Windows Vista, bij andere Windows versies is de tekst uiteraard anders).

Als in de melding de tekst voorkomt dat een bepaald bestand niet kon worden gevonden ("missing") of dat dit bestand beschadigd ("corrupt") is.

Oorzaken hiervan kunnen zijn:

 • De harde schijf heeft een hardware of software probleem.
 • Het betreffende bestand is per ongeluk gewist.
 • Door een gebruikersfout of een fout in Windows is het bestand beschadigd.

Mogelijk is dit te repareren of zijn via data recovery uw eigen bestanden nog te redden

De in dit scherm aangeraden mogelijkheid om Windows te repareren kan fout gaan bij een defect aan de harde schijf, lees de waarschuwing bovenaan deze pagina over herinstallatie.

Schijf controle (Check disk)

Schijf controle

Er kan een melding verschijnen zoals in de afbeelding hiernaast, waarin wordt gevraagd een schijf te controleren op fouten (dit is de melding zoals die wordt weergegeven in Windows XP). Dit kan worden veroorzaakt doordat Windows niet juist is afgesloten, of dat door een andere software fout de schijf is beschadigd.

 De in dit scherm aangeraden mogelijkheid om het bestandssysteem te repareren kan fout gaan bij een defect aan de harde schijf. De inhoud van de schijf wordt hiermee gewijzigd, waardoor de mogelijkheid van volledige data recovery wordt beïnvloed.
Als deze melding iedere keer bij het opstarten verschijnt, kan de harde schijf een hardware of software probleem hebben dat niet door Windows schijfcontrole kan worden opgelost. Mogelijk is dit te repareren of als u bestanden mist, zijn via data recovery deze bestanden mogelijk nog te redden.

Windows keuze scherm

Boot keuze scherm

Als bij het opstarten een keuze wordt geboden om op te starten met twee (of meer) versies van Windows, heeft u waarschijnlijk Windows opnieuw geïnstalleerd zonder eerst de oude versie te verwijderen. Daardoor kunnen ook uw eigen bestanden en instellingen zijn verdwenen (zie data recovery).

Het kan ook bewust gedaan zijn om een "multi-boot" systeem te maken, waarmee u bijvoorbeeld kunt kiezen om op te starten met verschillende versies van Windows (XP, Vista , Windows 7 of Windows 8).

Als u vragen heeft, bel dan 06 55 88 66 41
voor gratis advies .

Stap 4: Windows start op

Windows 7 opstart scherm

Het opstarten van Windows is te herkennen aan het scherm met het logo (afhankelijk van de versie) en een indicator die aangeeft dat Windows wordt geladen (het voorbeeld is het scherm van Windows 7).

 Als het beeld verdwijnt tijdens het opstarten zijn mogelijk de drivers voor de video kaart beschadigd. Probeer in "veilige modus" op te starten (zie stap 5).

Tijdens het opstart proces kan plotseling een blauw scherm met allerlei technische informatie worden weergegeven.

Blauw scherm (BSOD - Blue Screen Of Death)

BSOD - Blue Screen Of Death

Het BSOD scherm in het voorbeeld is willekeurig, de tekst is informatie over het probleem. In ieder geval betekent het dat er een probleem is waardoor Windows niet verder kan opstarten. De STOP code (onderaan het scherm) geeft meer informatie over de oorzaak van het opstart probleem, maak hier een notitie van.

Afhankelijk van de instellingen in Windows kan dit scherm heel snel weer verdwijnen, waarna de computer vanzelf opnieuw opstart en dit proces wordt eindeloos herhaald.

Een BSOD kan betekenen dat:

 • De harde schijf een hardware of software probleem heeft.
 • Er bestanden zijn verdwenen of beschadigd (kan ook door een virus worden veroorzaakt).
 • Eén of meerdere drivers ontbreken of zijn beschadigd.

Mogelijk is dit te repareren of zijn via data recovery uw eigen bestanden nog te redden. Lees ook de waarschuwing bovenaan deze pagina over herinstallatie en maak een back-up!!

Stap 5: Veilige modus

Windows kan mogelijk nog worden opgestart in "Veilige modus". Hierbij worden alleen de standaard modules van Windows geladen en niet alle voor de hardware benodigde drivers (stuurprogramma's).

Veel voorkomende klachten met beschadigde of ontbrekende drivers zijn:

 • Beeldscherm valt uit tijdens het opstarten.
 • Opstarten duurt erg lang.
 • De computer reageert niet meer tijdens het opstarten.
F8 menu

Om in veilige modus op te starten, druk zodra het opstart scherm van stap 1 verdwijnt een aantal malen op de functie toets F8. Een menu zoals in de afbeelding (Windows XP) zal worden weergegeven en ga met de pijltjes toeten naar "Veilige modus" (Safe Mode) en bevestig dit met "Enter" (bij sommige versies moet dit twee maal gebeuren).
Ontkoppel ook tijdelijk alle USB apparaten en verwijder alle CD's of DVD's, om er zeker van te zijn dat deze het opstarten niet beïnvloeden.

Als de pc nu wel opstart (veel dingen werken niet en het scherm ziet er anders uit dan normaal), is de fout zeer waarschijnlijk een beschadigde of afwezige driver. Zie verder op de pagina met software tips .
Een trojan kan het opstarten in veilige modus onmogelijk maken.

Windows herstel

In de nieuwere versies van Windows (vanaf Windows Vista) kan bij het opstarten een menu worden getoond waarin wordt gevraagd om Windows te herstellen. Dit gebeurt vaak als Windows niet goed is afgesloten door de gebruiker of door een fout in Windows zelf.

Kijk hiermee uit, want als de oorzaak hiervan een probleem met de harde schijf is (wat regelmatig voorkomt), kan dit "herstellen" helemaal fout gaan. In het ergste geval kunnen ook uw persoonlijke gegevens worden beschadigd (zie de waarschuwing).

Computer start niet

Als de computer niet opstart en er komen geen foutmeldingen, begin dan met alle USB apparaten los te koppelen en verwijder alle CD's en DVD's.
Als daarna de computer nog steeds niet start, probeer dan in de veilige modus op te starten (zie stap 5).

Controleer ook de batterij voor het BIOS, als die leeg is kan dit het opstarten beïnvloeden of zelfs onmogelijk maken (zie batterij).

Controleer ook de punten onder stap 1.

Computer start maar geeft geen beeld

Als de computer opstart (u hoort dat de harde schijf actief is en meestal is dit ook zichtbaar door een knipperende indicatie), maar er verschijnt geen beeld ook niet bij het BIOS scherm (zie stap 2), kan dit de volgende oorzaken hebben:

Controleer alle aansluitingen en als dat geen oplossing biedt, probeer dan tijdelijk een ander beeldscherm aan te sluiten (even lenen van een huisgenoot of de buren). Als er nu nog steeds geen beeld is, ligt dit vrijwel zeker aan de video kaart.

Beeldscherm valt uit

Als het beeld verdwijnt tijdens het opstarten zijn mogelijk de drivers voor de video kaart beschadigd of niet geïnstalleerd.

Als u Windows heeft geïnstalleerd vanaf een originele Microsoft CD of DVD moeten daarna de drivers nog worden geïnstalleerd vanaf de meegeleverde CD door de fabrikant. Als u die niet heeft kijk daarvoor (via internet) in de documentatie van uw pc of moederbord. Op deze pagina vindt u links naar de websites van een aantal fabrikanten.

U kunt ook eerst proberen in de veilige modus op te starten (zie stap 5).

Computer reageert niet meer

De pc of laptop start gewoon op, maar na enige tijd reageert Windows niet meer (ook de muis en het toetsenbord doen niets meer).
Ontkoppel tijdelijk alle USB apparaten en verwijder alle CD's en DVD's, om er zeker van te zijn dat deze de computer niet beïnvloeden en probeer opnieuw op te starten.

Als dat het probleem niet oplost betekent dit vrijwel zeker een probleem met de harde schijf of het geheugen (RAM).
Lees ook de waarschuwing bovenaan deze pagina over herinstallatie en maak een back-up!!

Computer maakt tikkende geluiden

Tikkende geluiden worden vaak veroorzaakt door de harde schijf en zijn meestal een teken dat de schijf ernstige problemen heeft.
Lees de waarschuwing bovenaan deze pagina en maak (als dat nog kan) zo snel mogelijk een back-up van uw bestanden op een ander medium, bijvoorbeeld een externe schijf.

Computer blijft eindeloos proberen op te starten

De computer probeert op te starten, maar op een bepaald punt gaat dit fout en begint de hele opstart procedure opnieuw en dit wordt eindeloos herhaald. Als u goed oplet ziet u dan vlak voor het opnieuw opstarten heel kort een blauw scherm (BSOD) voorbij flitsen.

Dit betekent dat er een probleem met opstarten is, maar door een instelling wordt automatisch geprobeerd opnieuw te starten. Schakel de computer met de aan/uit knop uit en start opnieuw op en druk zodra het opstart scherm van stap 1 verdwijnt een aantal malen op de functie toets F8. In het menu wat nu verschijnt kies de optie "automatisch opnieuw opstarten bij systeemcrash uitschakelen" (disable automatic restart on system failure) en dit zorgt ervoor dat het blauwe scherm (BSOD) blijft staan en de stop code kan worden gelezen en andere aanwijzingen over de oorzaak van de fout.

Dit lost helaas het probleem niet op, maar deze informatie is erg belangrijk bij het oplossen van de fout, dus maak er een notitie of foto van.

Het opstarten duurt lang

  Klik hier om uw computer gratis te testen.

Ontkoppel tijdelijk alle USB apparaten, om er zeker van te zijn dat deze het opstarten niet vertragen.

Bij het opstarten gebeuren twee dingen:

1. Het BIOS start, herkenbaar aan het logo van de fabrikant of het moederbord.

In het BIOS kan vaak ook gekozen worden voor een complete test van het intern geheugen bij het opstarten. Afhankelijk van de hoeveelheid geïnstalleerd geheugen kan zo'n test vrij lang duren en in het BIOS kan worden ingesteld deze test over te slaan.

2. Daarna wordt het besturingssysteem (Windows) geladen.

Er kunnen veel achtergrond taken (services) worden uitgevoerd bij het opstarten van Windows. Het laden van een achtergrond taak neemt extra tijd in beslag bij het opstarten.

Voor Windows XP kies Uitvoeren, voor Vista, Windows 7 of Windows 8 kies Zoekopdracht en type "msconfig" (zonder de aanhalingstekens) en bevestig dit met de Enter toets.
U vindt nu in de tabbladen "Services" en "Opstarten" alle dingen die bij het opstarten worden geladen en kunt deze eventueel ook uitschakelen. Sommige services zijn noodzakelijk voor de goede werking van Windows, dus schakel alleen dingen uit waarvan u weet dat ze niet echt nodig zijn.

Ook met het programma "ccleaner" kunt u de programma's, die automatisch bij het laden van Windows opstarten eenvoudig wijzigen (zie downloads).

Er kunnen ook ongewenste (en soms ook onzichtbare) achtergrondtaken worden uitgevoerd door een besmetting met een virus of trojan (zie software reparatie).

Er kan ook een probleem met de opstartschijf zijn. Lees de waarschuwing bovenaan deze pagina over herinstallatie en maak eerst een back-up!!

Als u vragen heeft, bel dan 06 55 88 66 41
voor gratis advies .

Laptop gaat direct uit of start niet

Als een laptop vrijwel direct na het aanzetten weer uitgaat of zelfs helemaal niet meer aangaat, is er waarschijnlijk een probleem met da lader of de batterij. Kijk hiervoor bij stap 1 (computer aanzetten).

Laptop is gevallen

Als een laptop is gevallen is de kans groot dat er daarna problemen zijn met de harde schijf en het gevolg kan zijn dat de laptop daarna niet meer wil opstarten.

Als hij nog wel opstart is de kans groot dat door de schok kleine beschadigingen zijn ontstaan op het oppervlak van de schijf. Hierdoor zijn minuscule deeltjes losgeraakt die op termijn de schijf ernstiger zullen beschadigen.
In het begin lijkt alles normaal, maar na verloop van tijd (dat kan soms maanden duren) zullen zich waarschijnlijk steeds meer lees- en schrijffouten voordoen met verlies van bestanden tot gevolg. Maak dus regelmatig een back-up op een ander medium of vervang de schijf voordat er problemen optreden.

Het proberen de Windows installatie te repareren met "herstel CD" is bij een defecte schijf gevaarlijk en kan verlies van uw eigen bestanden tot gevolg hebben (zie ook de waarschuwing op deze pagina).

Computer gaat vanzelf uit

Meestal wordt dit veroorzaakt door een probleem met de koeling. Vooral bij warm weer komen dit soort klachten vaak voor.

De ventilator draait daarbij hoorbaar op volle toeren om te proberen de warmte van de processor (CPU) af te voeren. Meestal wordt de computer bij een te hoge temperatuur van de processor automatisch uitgeschakeld, om ernstige schade te voorkomen (zie reparatie).

In het BIOS kan men meestal deze maximum CPU temperatuur instellen, waarbij de computer uitschakelt. Stel dit in op een veilige waarde (bijvoorbeeld 70 °C).

Bel 06 55886641 voor een afspraak of gratis advies.

Andere opstart problemen

Uw computer heeft het BIOS scherm vertoond, maar daarna gebeurt er niets meer of u moet meerdere keren opstarten voordat uiteindelijk Windows wordt opgestart.

Ontkoppel tijdelijk alle USB apparaten en verwijder alle CD's en DVD's, om er zeker van te zijn dat deze het opstarten niet vertragen of onmogelijk maken en probeer opnieuw op te starten.

Als daarna de computer nog steeds niet goed opstart, probeer dan in de veilige modus op te starten (zie stap 5). Als dit ook niet lukt is er waarschijnlijk een hardware probleem met het geheugen (RAM) of de harde schijf (zie de waarschuwing bovenaan deze pagina).

Wat kunt u zelf doen

Als u vragen heeft, bel dan 06 55 88 66 41
voor gratis advies .

  Klik hier om uw computer gratis te testen.

Bij opstart problemen is het verstandig om

 • Alle externe apparaten los te koppelen (behalve natuurlijk het toetsenbord, de muis en het beeldscherm).
 • Als het probleem is ontstaan nadat u software of een upgrade heeft geïnstalleerd, deze proberen te verwijderen. Als de computer niet normaal opstart probeer dan de veilige modus (zie stap 5).

Wat u in ieder geval niet moet doen

 • Wijzigingen aanbrengen in het BIOS waarvan u niet weet wat ze doen.
 • In de veilige modus wijzigingen aanbrengen in het register (registry) van Windows.

Wat er gebeurt bij het opstarten

Bij het opstarten gebeuren twee dingen:

1. Het BIOS start, herkenbaar aan het logo van de fabrikant of het logo van het moederbord.
Volg stap 1 t/m 3 en deze gaan alleen over de hardware van de computer en hebben niets te maken met Windows of een ander besturingssysteem.

2. Daarna wordt geprobeerd (vanaf stap 4) het besturingssysteem (Windows) te laden.
Voor of tijdens dit laden kunnen fouten of meldingen worden gegeven.
Ook worden alle drivers voor de hardware geladen, waaronder ook die voor het beeldscherm. Bij een probleem met deze driver kan het scherm verkeerd of helemaal niet worden weergegeven.

De harde schijf controleren

Fabrikanten van externe harde schijven en computers kopen de harde schijven van een leverancier. Er zijn maar een klein aantal van dit soort leveranciers: ExcelStor (niet meer actief), Fujitsu (in 2009 overgenomen door Toshiba), Hitachi (in 2011 overgenomen door Toshiba en Western Digital), Maxtor (in 2006 overgenomen door Seagate), Samsung, Seagate, Toshiba en Western Digital (WD).

Op de websites van de meeste fabrikanten van harde schijven (zie fabrikanten) kan software worden gedownload om de schijf te testen. De software moet op een CD worden gebrand en hiermee kan de computer worden opgestart. Deze software werkt meestal onder DOS of Linux en kennis hierover is dus noodzakelijk bij het gebruik. Dit soort software werkt alleen met schijven die direct aan de computer zijn aangesloten en dus niet via USB.
Bij het werken met harde schijven bestaat altijd de kans op het verlies van gegevens. Het gebruik van dit soort software is voor eigen risico !!

Behandeling laptop

Een laptop bevat een harde schijf en extra voorzichtigheid is hierbij nodig. Het is beter de laptop zo weinig mogelijk te verplaatsen terwijl hij aanstaat. Ook zetten veel mensen de laptop uit of op stand-by en stoppen hem dan direct in de tas. De schijf draait dan nog en is erg kwetsbaar, wacht tot het afsluiten is voltooid voordat de laptop wordt opgeborgen.

Voor nieuwere laptops met een SSD geldt dit niet.

Herinstallatie

Herinstallatie van Windows is een laatste redmiddel als reparatie van de opstart problemen niet mogelijk is. Een recente back-up van uw eigen bestanden is hierbij noodzakelijk !!!

Als de computer niet meer opstart en het dus niet mogelijk is om een back-up te maken, kan dit worden veroorzaakt door problemen met de harde schijf. In dat geval zal een herinstallatie dan ook mislukken. De enige mogelijkheid is dan proberen de gegevens terug te halen via data recovery.

Veel computers worden tegenwoordig geleverd zonder een installatie CD of DVD van Windows. In plaats daarvan staat er op de harde schijf een verborgen partitie, waar de installatie bestanden staan. Bij het opstarten van de computer kan dan meestal via een functietoets Windows opnieuw worden geïnstalleerd. Hiermee wordt de pc weer teruggezet naar de toestand zoals door de fabrikant geleverd, dus uw eigen bestanden, programma's en instellingen zijn hierna verdwenen.

Raadpleeg daarvoor (via internet) de documentatie van uw pc of moederbord. Op deze pagina vindt u links naar de websites van een aantal fabrikanten.

Als herinstallatie zonder back-up per ongeluk toch is uitgevoerd zet dan de computer onmiddellijk uit, waarschijnlijk zijn de meeste gegevens nog terug te halen via data recovery.

EFI

EFI (Extensible Firmware Interface) is de opvolger van het BIOS. EFI kan beter omgaan met nieuwe hardware en is eenvoudig uit te breiden of aan te passen. Er is een aparte pagina over EFI.

Hulp nodig

Als u vragen heeft, bel dan 06 55 88 66 41
voor gratis advies .

  Klik hier om uw computer gratis te testen.

Laat deze regel staan
Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar uw mening over deze site.
USB (Universal Serial Bus, of Univer­sele Seriële Bus) is een stan­daard voor de aan­slui­ting van rand­appara­tuur bij com­puters.
 
Een USB-2 aan­slui­ting haalt een theo­re­tische snelheid van 480 Mbps (60 MB/sec). De nieuwe USB-3 stan­daard bereikt snel­he­den tot 4800 Mbit/s (572 MB/s).
 
Een bijko­mend voor­deel van USB is dat deze de stroom­voor­zie­ning van de aange­sloten rand­appara­tuur kan ver­zorgen. Ook kan USB appara­tuur aan­ge­sloten worden zonder de com­puter te hoeven her­star­ten.
Een bestu­rings­sys­teem (Engels: operating system of afge­kort OS) is een pro­gramma (meestal een geheel van samen­wer­kende pro­gramma's) dat na het opstar­ten van een com­puter in het geheu­gen gela­den wordt en dat de func­tiona­li­teiten biedt om andere pro­gramma's uit te kun­nen voeren.
 
De meest bekende besturings­systemen zijn Windows (Microsoft), Linux en MacOs (Apple).
Bij een stan­daard instal­latie en instel­ling van Windows is er op de opstart­schijf (meestal C:) een map "Documents and Settings" aanwezig (in Windows Vista , Windows 7 of Windows 8 is dit "Gebruikers" of "Users").
 
In deze speciale Windows map bevin­den zich het Bureaublad en de documenten mappen van alle gebrui­kers van het systeem.
 
Ook worden hier alle instel­lin­gen per gebrui­ker van de geïn­stal­leerde program­ma's opge­slagen, dus ook alle instel­lingen, adres­sen en e-mails van Outlook, Outlook Express of Windows (Live) Mail.
 
Het is daarom aan te raden van deze map een back-up of kopie op een ander medium (harde schijf, CD, DVD, etc.) te maken.
De koppen (heads) van een hard­disk kunnen de infor­matie die op de ma­gne­tische laag op de schijf (platter) staat schrijven en lezen. Deze kop­pen zit­ten aan het einde van een be­we­gen­de arm en zwe­ven door een spe­ciale vorm­ge­ving op een lucht­kus­sen van een fractie van een micro­me­ter boven de schijf, maar mogen het opper­vlak niet raken.
 
Als dit gebeurt is de kans groot dat de kop afbreekt en men noemt dit een "head crash". Vaak raakt het meta­len uit­einde van de arm dan de schijf en wordt daar­door de mag­ne­ti­sche laag en dus de daar­in opge­slagen infor­ma­tie defi­ni­tief bescha­digd.
 
  
Een desktop computer moet al­tijd aan­ge­slo­ten wor­den aan de net­span­ning en werkt met een e­xtern toet­sen­bord en muis.
 
Samenvoeging van "desk" (bureau) en "top" (plaats, op).
Een videokaart of gra­fis­che kaart is de scha­kel tus­sen een com­pu­ter en het beeld­scherm. Bij som­mige pc's is de video kaart geïn­te­greerd op het moe­der­bord, maar bij zwaar­dere sys­te­men is dit een aparte insteek kaart.
 
Speciale video kaarten voor het spe­len van com­pu­ter spel­len heb­ben mees­tal aparte koe­ling nodig door een inge­bouwde ven­ti­lator.
 
Bij een laptop is de video­kaart in­ge­bouwd.
Een laptop computer heeft een accu, zo­dat hij kan wer­ken zon­der aan de net­span­ning ver­bon­den te zijn. Het beeld­scherm, toet­sen­bord en de muis (touch­pad) zijn in­ge­bouwd.
 
Samenvoeging van "lap" (schoot) en "top" (plaats, op).
Het BIOS (Basic Input Output System) is soft­ware die een com­puter gebruikt om op te starten en bevindt zich in een inge­bouwde geheu­gen­chip en heeft dus niets te maken met Win­dows of een an­der bestu­rings­sys­teem.
 
Bij het aanzet­ten van de pc voert deze instruc­ties uit die in dit geheu­gen staan, waar­onder het testen van de hard­ware (ook de harde schijf) en rand­appara­tuur. Pas als deze tests met suc­ces zijn uitge­voerd wordt het bestu­rings­systeem (bij­voor­beeld Windows) van de harde schijf opge­haald en opge­start.
 
Het BIOS biedt ook de mogelijk­heid de com­puter te bevei­ligen met een wacht­woord, dat moet worden inge­geven voor­dat het sys­teem opstart.
 
Het BIOS is opgeslagen in een chip op het moe­der­bord van de com­puter en wordt van span­ning voor­zien door een bat­te­rijtje, ook als de pc uit­staat.
Een moeder­bord (ook wel systeem­bord of main­board of kort­weg mobo genoemd) is een print­plaat met elek­tro­nica waarop een aan­tal andere (insteek-) print­platen gemon­teerd kun­nen wor­den. Op het moeder­bord zit de pro­ces­sor, sleuven voor het geheu­gen, aan­slui­tin­gen voor harde schij­ven en CD/DVD sta­tions en alle aan­slui­tin­gen die aan de achter­kant van de pc zitten.
 
Insteek­kaar­ten kun­nen bijvoor­beeld zijn kaar­ten voor aan­stu­ring van het beeld­scherm, het net­werk of de luid­spre­kers. Tegen­woor­dig zijn deze fun­cties mees­tal geïn­te­greerd in het moeder­bord, zodat extra insteek kaar­ten niet nodig zijn.
S.M.A.R.T. (Self-Moni­toring Ana­lysis and Repor­ting Tech­no­logy) is ont­wik­keld door IBM. Deze soft­ware zal de schijf con­stant tes­ten op even­tu­ele fou­ten en daar mel­ding van ma­ken.
Data recovery betekent het terug­halen van verloren gege­vens van een harde schijf, USB stick, geheu­gen­kaart, floppy disk, ZIP disk, CD of DVD.
 
Het kan zijn dat bestan­den per ongeluk zijn weg­gegooid, het medium is gewist (geformat­teerd) of door een soft­ware of hard­ware prob­leem bestan­den lijken te zijn ver­dwe­nen.
 
Ook bij een her­in­stal­latie van Windows of het uit­voe­ren van "systeem herstel" met een CD of DVD kunnen van het bureau­blad of op de opstart­schijf uw eigen docu­men­ten niet meer zicht­baar zijn.
Een driver (stuur­programma) is een specifiek stuk soft­ware dat een verbin­ding legt tussen de hard­ware en het bestu­rings­sys­teem (bijvoorbeeld Windows).
 
Het stuur­pro­gramma zorgt ervoor dat bij het ontwik­kelen van program­ma's geen reke­ning gehouden hoeft te worden met de gebruikte hard­ware. Op een uni­forme manier kan het programma het bestu­rings­systeem aanspre­ken. Het bestu­rings­sys­teem spreekt vervolgens de hard­ware aan via het stuur­programma.
 
Voorbeeld: een pro­gramma geeft de opdracht "print", het bestu­rings­sys­teem stuurt nu via de drivers de juiste com­mando's naar de printer om die opdracht uit te voeren.
Tijdens het opstart pro­ces van Windows of bij het wer­ken hier­mee kan plot­se­ling een blauw scherm met aller­lei tech­nis­che infor­matie worden weer­ge­geven, een derge­lijk scherm is bekend onder de naam BSOD (Blue Screen Of Death).
 
Het geeft aan dat er een ernstig prob­leem is waar­door Windows niet kan star­ten of verder wer­ken. In dit scherm staat een STOP code, die meer infor­matie geeft over de oor­zaak van het probleem.
Een tro­jaans paard (trojan), afge­leid van het Griekse Paard van Troje, is een pro­gramma dat zich ver­momd als een stan­daard pro­gramma op de harde schijf nes­telt. Een hac­ker kan hier­mee toe­gang krij­gen tot de com­pu­ter en is in staat om alle rand­appa­ra­tuur te bestu­ren (ook de webcam !!) en om gege­vens op de harde schijf te bewer­ken, kopiëren of zelfs ver­wij­deren.
 
Trojans worden vaak ver­stuurd als bijlage bij een e-mail, maar kun­nen ook via chat sites worden ver­spreid of ver­stopt zitten in bestan­den die gedown­load worden van een web­site of via een P2P pro­gramma (bestands­ui­twis­se­ling, zoals bij­voor­beeld LimeWire of eMule.
Als een Windows computer wordt gestart in de vei­lige modus, wor­den al­leen de meest nood­za­ke­lijke ser­vices (ach­ter­grond taken) uit­ge­voerd.
 
Dit kan handig zijn om te con­tro­leren of be­paal­de ser­vices, drivers (stuur pro­gram­ma's) of vi­rus­sen de goede wer­king van de com­pu­ter be­ïn­vloe­den.
RAM (Random Access Memory) is het geheu­gen dat de com­pu­ter gebruikt voor het tijde­lijk opslaan van pro­gram­ma's of andere bestan­den.
 
De inhoud van dit geheu­gen blijft al­leen bewaard zo­lang de com­pu­ter aan­staat.
In Windows wor­den veel pro­gram­ma's in de achter­grond uit­ge­voerd, en dit soort pro­gram­ma's noemt men een service.
 
Bijvoorbeeld de services voor de auto­ma­tische updates, het inlog pro­ces en sevices voor taken, die op re­gel­ma­tige tijden moeten wor­den uit­ge­voerd.
Virus­sen zijn tegen­woor­dig wel bij ieder­een bekend. Som­mige zijn rela­tief onschul­dig, maar er zijn ook virus­sen die gege­vens ver­wij­deren en grote schade kunnen toe­bren­gen aan het sys­teem.
De processor, ook wel CPU (Engels: Central Processing Unit) genoemd, is het hart van een com­puter. Alle werk­zaam­heden van een pc verlo­pen in opdracht van de pro­ces­sor.
 
Een processor genereert afhan­ke­lijk van zijn activi­teit meer of min­der warmte en wordt daarom mees­tal gekoeld door mid­del van één of meer­dere koel­rib­ben en ven­ti­la­tors.
 
De bekend­ste fabri­kan­ten van pro­ces­sors zijn Intel en AMD.
Het register is het hart van Windows. Hierin wordt aller­lei infor­matie opgeslagen over Windows zelf, de geïnstal­leerde programma's, uw instel­lingen, etc.
 
Ook als u netjes de niet meer gebruikte programma's of spel­letjes verwij­dert, blijft er vaak nog nut­teloze infor­matie in het regis­ter staan wat kan leiden tot trage of insta­biele systemen, fout­mel­dingen en pro­gram­ma's die niet meer of slecht werken. Windows zelf is de groot­ste vervuiler van het register.
Een SSD (Solid State Drive) werkt met flash geheu­gen, zoals een geheu­gen­kaart of USB stick.
 
Een SSD bevat dus geen bewe­gen­de onder­de­len, zoals een tra­di­tio­ne­le (me­cha­ni­sche) harde schijf en is dus vrij­wel onge­voe­lig voor val­len of sto­ten.
Een harde schijf kan opge­deeld worden in meer­dere parti­ties. In Windows worden deze partit­ies gezien als een com­plete schijf en krijgen dan ook een letter toe­ge­wezen.
 
Bijvoor­beeld: een schijf verdeeld in twee parti­ties levert in Windows een C: en D: schijf op.
 
Het maken van een aparte parti­tie voor Windows en overige pro­gram­ma's en een parti­tie voor uw eigen bestan­den is een goed idee, maar vergeet niet dat bij een hard­ware storing in de harde schijf alle daarop aanwe­zige parti­ties bescha­digd of zelfs hele­maal niet meer toe­gan­ke­lijk kunnen zijn.
Trefwoorden: computer hardware software windows starten opstarten aanzetten pc laptop tip beeldscherm bios bsod fuctie toets recovery herstel boot smart blue screen death the hague
Wait