Netwerk back-up

Wij krijgen vaak vragen over hoe het beste back-ups gemaakt kunnen worden van een aantal computers in een netwerk. Natuurlijk kan dit (handmatig) per computer worden uitgevoerd, maar het veiligst is een volledig geautomatiseerde oplossing, die op vast ingestelde tijden van alle op dat moment aanwezige pc's en laptops een back-up maakt.

Als u vragen heeft, bel dan 06 55 88 66 41
voor gratis advies .

Een ideaal systeem, waarbij de kans op gegevensverlies vrijwel uitgesloten is ziet er als volgt uit:

Bel 06 55886641 voor meer informatie of gratis advies.

Het netwerk

Hiernaast een eenvoudig netwerk, waarin meerdere computers en laptops kunnen zijn aangesloten. Het netwerk kan met behulp van standaard netwerk bekabeling zijn opgebouwd, of (gedeeltelijk) draadloos voor de laptops.

In dit netwerk wordt een back-up server geïnstalleerd. Er worden geen extra eisen aan de hardware gesteld, een normale pc (met Windows XP of hoger) kan deze taak uitvoeren. Het is aan te raden dit systeem alleen als back-up server in te zetten en niet te gebruiken als extra werkstation voor zware toepassingen.

Van alle pc's (ook van Windows servers) in het netwerk kan op deze manier een back-up van de bestanden worden gemaakt. Het gaat daarbij om de eigen documenten, het maken van een back-up van programma's of Windows bestanden is zinloos.

De back-up server

De back-up server wordt (naast de ingebouwde systeemschijf) voorzien van een interne of externe RAID 1 unit, om de back-up informatie op te slaan. In deze unit zitten twee harde schijven en de gegevens worden op beide schijven tegelijk opgeslagen. Als er één schijf uitvalt, neemt de tweede schijf automatisch de taak over en de informatie blijft dus beschikbaar. Natuurlijk meldt de unit deze storing, zodat een nieuwe schijf kan worden geplaatst.

In een RAID unit zijn de schijven in een slede gemonteerd en kunnen er dus gemakkelijk worden uitgehaald, zonder het systeem te hoeven uitschakelen (hot swap). Als een nieuwe schijf wordt geplaatst, zal de informatie daarop automatisch worden bijgewerkt, totdat beide schijven weer dezelfde gegevens bevatten.

Naast de twee schijven is het aan te raden nog een derde schijf te gebruiken, die op regelmatige basis (liefst dagelijks) via een vast roulatie schema met één van de aanwezige schijven wordt verwisseld. Noemen we deze schijven A, B en C, dan ziet zo'n schema er bijvoorbeeld als volgt uit:

  • Dag 1: A en B in de unit, C wordt extern bewaard.
  • Dag 2: A en C in de unit, B wordt extern bewaard.
  • Dag 3: B en C in de unit, A wordt extern bewaard.
  • Dag 4: als dag 1.

Op die manier is altijd een recente kopie van de bestanden op de extra (externe) schijf aanwezig, die bij voorkeur niet in hetzelfde pand wordt bewaard.

De software

Op de back-up server wordt Retrospect geïnstalleerd, een programma dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren en ook controleren van de back-up (zie back-up). Op alle pc's of laptops die in de back-up procedure moeten worden opgenomen wordt een Retrospect Client geïnstalleerd.

De server maakt op vooraf ingestelde tijden verbinding met alle clients en houdt de back-up up-to-date. Als er problemen zijn met de back-up beschikt dit programma over diverse mogelijkheden om dit te melden, bijvoorbeeld via email.

Door het configureren van filters wordt voorkomen dat onbelangrijke bestanden in de back-up worden meegenomen (bijvoorbeeld tijdelijke internet bestanden en specifieke Windows bestanden). Dit versnelt het maken van de back-up aanzienlijk en verkleint de ingenomen schijfruimte.

Via deze software kan natuurlijk ook een complete back-up worden teruggehaald, een enkele map of een bestand. Ook kan in de back-up worden gezocht naar een oudere versie van een bestand. Dit kan vanaf de server worden uitgevoerd of via de client.

Wij adviseren en helpen u graag bij het installeren en instellen van een goede back-up voorziening.

Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar uw mening over deze site.
Trefwoorden: Beveiliging systeem server systeembackup backup retrospect kopie back-up veilig calamiteit netwerk raid gegevensverlies alienware alternate panasonic dell paradigit amd sony fujitsu msi intel asus hp ibm samsung compaq shuttle acer toshiba xxodd mp medion packard-bell lenovo zaterdag zondag weekend den haag denhaag gravenhage haaglanden kijkduin leiden leidschendam loosduinen monster nootdorp rijswijk scheveningen voorschoten voorburg wassenaar wateringen westland ypenburg zoetermeer the hague
Wait