Capaciteit harde schijf

  Als er problemen met de harde schijf zijn, kijk dan op de pagina over data recovery.

Er is veel verwarring over de capaciteit van een harde schijf, hoeveel data past er nu echt op?
Dit komt omdat fabrikanten van schijven de capaciteit opgeven in gigabytes (GB), waarbij er 1000 megabytes (MB) in 1 GB zitten, maar uw computer ziet dit anders.

De computer rekent in bytes en daarbij is 1024 bytes gelijk aan 1 kilobyte (KB), 1024 KB is 1 megabyte (MB) en 1 gigabyte (GB) is 1024 MB. Om dus de werkelijke capaciteit van de schijf te berekenen moet de door de fabrikant opgegeven waarde in GB worden vermenigvuldigd met 1000 x 1000 x 1000 om het aantal bytes te berekenen.

Ook reserveert het bestandssysteem een gedeelte van de schijf voor index bestanden (vergelijkbaar met de inhoudsopgave in een boek). De grootte van dit gereserveerde deel hangt af van de totale capaciteit van de schijf en het aantal partities dat de schijf bevat. Dit soort bestanden zijn onzichtbaar en kunnen niet door de gebruiker worden veranderd.

Hoeveel bestanden er op de schijf passen hangt natuurlijk ook af van de grootte van die bestanden en de clustergrootte (zie fragmentatie).

Bereken de capaciteit

Dit formulier is niet beschikbaar voor mobiele telefoons.

Vul de door de fabrikant opgegeven capaciteit in gigabytes (GB) in (dus niet wat uw computer aangeeft, maar wat op het label van de harde schijf staat).
Voor terabytes (TB) vermenigvuldig met 1000 (1 TB = 1000 GB).
Daarna kunt u ook het aantal bestanden uitrekenen.

Capaciteit