Geschiedenis harde schijven

Op deze pagina een kort (en zeker niet volledig) overzicht van de ontwikkeling van de harde schijf. In ruim 50 jaar van enkele megabytes tot terabytes!

Voor meer informatie over data recovery (gegevens herstel) van harde schijven klik hier.

1956

In 1956 kwam de IBM 350 (RAMAC) beschikbaar. De capaciteit was ongeveer 4,5 MB en het gewicht ruim een ton.

Het system had vijftig dubbelzijdig beschrijfbare 24 inch (610 mm) schijven. Een mechanisme bewoog een paar lees/schrijf koppen naar boven of beneden, om één van de vijftig platen te kunnen benaderen.

De unit was alleen via lease beschikbaar en omgerekend naar de tegenwoordige prijzen kostte dit zo'n $ 250.000 per jaar. Een aardig bedrag voor een schijf, waarop (ter vergelijking met de huidige behoefte aan opslag) nauwelijks twee muziek bestandjes (mp3) pasten.

1973

De IBM 3340 "Winchester" schijf werd geïntroduceerd. De Winchester schijf (genoemd naar het Winchester 30/30 geweer) is de naam voor de techniek waarbij harde schijven in een afgesloten ruimte zitten met daarin meerdere platen (platters) boven elkaar, zodat er meer gegevens kunnen worden opgeslagen. Deze techniek wordt in huidige schijven nog steeds gebruikt.

De 14 inch (ca. 35 cm) media waren verwisselbaar en te verkrijgen in 35 MB of 70 MB. De lees/schrijf koppen waren in de afgesloten verwisselbare unit geïntegreerd.

Later werden dit soort schijven ook door andere fabrikanten, onder andere Control Data Corporation (CDC was destijds één van de grootste fabrikanten van mainframe computers) op de markt gebracht. Ook kwamen grotere capaciteiten tot 300 MB beschikbaar.

1980

In 1980 werd door Shugart Technology (later overgenomen door Seagate) de eerste harddisk voor pc's op de markt gebracht, de ST506. Capaciteit 5 MB, gewicht ruim 2 kilo en een prijskaartje van $ 1.500.

Voor hedendaagse begrippen is 5 MB natuurlijk erg weinig, maar de meeste computers werkten in die tijd met 5,25 inch floppy disks die maximaal 160 KB of 320 KB konden opslaan.

Op het plaatje de ST506 met daarnaast ter vergelijking een moderne 2,5 inch harddisk, een type dat veel wordt gebruikt in laptops. Dit soort schijven is tegenwoordig beschikbaar in diverse capaciteiten tot honderden gigabytes.

Heden

Er zijn tegenwoordig harde schijven in verschillende afmetingen en met diverse , met capaciteiten tot enkele terabytes.

Deze video toont een geopende harde schijf, terwijl door de gebruiker allerlei bewerkingen worden uitgevoerd. Doe dit niet met uw eigen schijf, die zal hierna vrijwel zeker door stof onbruikbaar worden.
Veel mensen denken dat aan het einde van de snel bewegende arm een "naaldje" zit, zoals bij een grammofoon. In werkelijkheid zit aan de arm een magnetische lees/schrijf kop, die op een fractie van een micrometer boven het oppervlak van de plaat zweeft, maar deze niet mag raken.

Eén of meerdere schijven kunnen direct aan de computer worden aangesloten of via een .

Er bestaat ook de SSD (). De SSD bevat geen bewegende onderdelen en is dus veel minder kwetsbaar. Er zitten alleen geheugenchips in de SSD, vergelijkbaar met de USB stick of geheugenkaart.

Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar uw mening over deze site.
Mainframe is de term die wordt gebruikt voor grote com­pu­ters, waarbij de gebrui­kers direct via een beeld­scherm (ter­minal) op dit sys­teem zijn aan­ge­sloten. Deze ter­mi­nals zijn alleen in- en uit­voer appa­ra­ten, al het reken­werk wordt op het main­frame uit­ge­voerd.
 
Fabri­kan­ten van main­frames zijn (waren) onder andere IBM, Fujitsu en Control Data Cor­po­ration (CDC).
Trefwoorden: data opslag opslaan documenten schijven schijf harde disk disc harde schijf harddisk harddisc ontwikkeling geschiedenis ibm maxtor seagate st506 afmeting solid state ssd gigabyte terrabyte inch formaat solid state terabyte alienware alternate panasonic dell paradigit amd sony fujitsu msi intel asus hp ibm samsung compaq shuttle acer toshiba xxodd mp medion packard-bell lenovo the hague
Wait