Veilig verwijderen

Meer informatie over data recovery (gegevens herstel) van een USB-stick, geheugenkaart of een (externe) harde schijf.

Om een extern opslag apparaat te verwijderen is daarvoor in Windows een icoon (rechts onderin de taakbalk) beschikbaar om dit op een veilige manier te doen.

Waarom bestaat die mogelijkheid eigenlijk?

Stel men opent een Word document en voegt een regel tekst toe. Als dat Word document oorspronkelijk op een (extern) opslag medium stond, dan zal daar nog steeds de oude versie staan waaraan nog niets gewijzigd is. In het centrale computergeheugen (RAM) staat echter de nieuwste versie waarmee actief wordt gewerkt.
De reden hiervoor is puur snelheid. Als men het document sluit en niet opslaat, dan zal de nieuwste versie nog steeds in het RAM geheugen staan, totdat die ruimte nodig is voor andere gegevens.

Op het moment dat men het bestand opslaat, wordt het bestand in de "wachtrij" voor het opslag medium gezet. Voor interne schijven wordt deze wachtrij altijd automatisch verwerkt, ook als de computer wordt afgesloten.

Bij externe media (geheugen sticks, geheugenkaarten en externe harde schijven) wordt door Windows bepaald wanneer de nieuwste versie van het bestand naar het externe medium wordt geschreven.
Het "veilig verwijderen" zorgt ervoor dat de wachtrij wordt geleegd en de informatie wordt weggeschreven naar het externe medium. Doet men dit niet dan kan blijken dat het bestand niet is opgeslagen of onleesbaar is, in het ergste geval wordt zelfs het bestandssysteem van het externe opslag medium beschadigd en kan daardoor volledig onleesbaar worden.

Veel mensen gebruiken een USB stick zoals ze een harde schijf gebruiken, bestanden worden rechtstreeks op de USB stick bewerkt.
Dit is niet aan te raden en kan problemen opleveren door de "levensduur" van USB sticks (zie flash geheugen).
Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar uw mening over deze site.
RAM (Random Access Memory) is het geheu­gen dat de com­pu­ter gebruikt voor het tijde­lijk opslaan van pro­gram­ma's of andere bestan­den.
 
De inhoud van dit geheu­gen blijft al­leen bewaard zo­lang de com­pu­ter aan­staat.
Het bestands­systeem is een onder­deel van het bestu­rings­sys­teem (bijvoorbeeld Windows, Mac OS of Linux) en verzorgt alle hande­lin­gen die nodig zijn voor het schrijven en lezen van bestan­den op diverse opslag­media, zoals bijvoor­beeld harde schijven, CD/DVD of USB sticks.
 
De bekendste bestands­sys­temen zijn FAT of NTFS (Windows), HPFS (Mac OS) en ext2, ext3 en ext4 (Linux).
Trefwoorden: bestanden gegevens geheugen memory disk stick usb verwijderen alienware alternate panasonic dell paradigit amd sony fujitsu msi intel asus hp ibm samsung compaq shuttle acer toshiba xxodd mp medion packard-bell lenovo the hague
Wait