Disk kopiëren

Als uw bestaande systeemschijf (meestal de C schijf) bijna vol is en u deze schijf wilt vervangen door een groter exemplaar moet er het volgende gebeuren:

  • Nieuwe installatie van Windows.
  • Installatie van alle updates voor Windows.
  • Installatie van alle programma's.
  • Het opnieuw installeren van alle persoonlijke gegevens (zoals instellingen voor e-mail, internet, netwerk, etc.).
  • Overzetten van uw eigen documenten.

Bel voor een afspraak of gratis advies
naar 06 55 88 66 41 .

Bel 06 55886641 voor gratis advies.

Een nieuwe schijf naast de bestaande systeemschijf installeren en daarna alles van de systeemschijf kopiëren naar de nieuwe werkt helaas niet. Op de systeemschijf staan veel verborgen bestanden, die normaal niet worden gekopieerd. Ook bestanden die door Windows worden gebruikt kunnen niet worden overgezet. Ook het register, waarin allerlei instellingen staan kan niet op die manier worden gekopieerd.

Computer reparatie en installatie in de regio Den Haag vanaf € 20,-.

De oplossing is een "clone" maken van de oude schijf op de nieuwe. Hiervoor moeten de twee schijven in een systeem worden geplaatst, dat niet vanaf de oude schijf wordt opgestart. Met speciale software kan nu een exacte kopie worden gemaakt naar de nieuwe schijf, inclusief alle bestanden die nodig zijn om Windows vanaf deze nieuwe schijf te laten opstarten.

Veel computers worden tegenwoordig geleverd zonder een installatie CD/DVD van Windows. In plaats daarvan staat er op de harde schijf een verborgen partitie, waar de installatie bestanden staan. Bij het opstarten van de computer kan via een functietoets Windows opnieuw worden geïnstalleerd.

In geval van een probleem waarbij Windows opnieuw moet worden geïnstalleerd, is het bestaan van deze partitie noodzakelijk. De clone bevat alle partities van de oude schijf, dus inclusief de verborgen recovery partitie.

Het kopiëren van deze verborgen partitie heeft geen zin, de fabrikant heeft de mogelijkheid ingebouwd om een een recovery CD of DVD te branden vanaf deze verborgen partitie. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen, want als de opstart schijf onherstelbaar beschadigd is en vervangen moet worden kan met deze CD of DVD de software op de computer hersteld worden naar de staat zoals u hem kocht.

De "clone" is een exacte kopie van het origineel. Als de oude schijf die u wilt vervangen hardware of software problemen heeft waardoor Windows niet meer wil starten, zal de kopie dus hetzelfde probleem vertonen.
U kunt niet een clone maken en daarmee een andere computer opstarten, tenzij de hardware (met name processor en moederbord) van deze pc gelijk is aan die van de pc waarvan de clone afkomstig is.
Als u bestanden mist van de originele schijf, zullen deze op de kopie ook niet aanwezig zijn. Voor het oplossen van dit probleem is data recovery nodig.
Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar uw mening over deze site.
Het register is het hart van Windows. Hierin wordt aller­lei infor­matie opgeslagen over Windows zelf, de geïnstal­leerde programma's, uw instel­lingen, etc.
 
Ook als u netjes de niet meer gebruikte programma's of spel­letjes verwij­dert, blijft er vaak nog nut­teloze infor­matie in het regis­ter staan wat kan leiden tot trage of insta­biele systemen, fout­mel­dingen en pro­gram­ma's die niet meer of slecht werken. Windows zelf is de groot­ste vervuiler van het register.
Een harde schijf kan opge­deeld worden in meer­dere parti­ties. In Windows worden deze partit­ies gezien als een com­plete schijf en krijgen dan ook een letter toe­ge­wezen.
 
Bijvoor­beeld: een schijf verdeeld in twee parti­ties levert in Windows een C: en D: schijf op.
 
Het maken van een aparte parti­tie voor Windows en overige pro­gram­ma's en een parti­tie voor uw eigen bestan­den is een goed idee, maar vergeet niet dat bij een hard­ware storing in de harde schijf alle daarop aanwe­zige parti­ties bescha­digd of zelfs hele­maal niet meer toe­gan­ke­lijk kunnen zijn.
Trefwoorden: software programma windows computer pc harde schijf hd hdd harddisk bestanden bestand gegevens formatteren documenten document belangrijk data copie kopie clone cloning kloon klonen vervangen omwisselen systeem system windows alienware alternate panasonic dell paradigit amd sony fujitsu msi intel asus hp ibm samsung compaq shuttle acer toshiba xxodd mp medion packard-bell lenovo zaterdag zondag weekend den haag denhaag gravenhage haaglanden kijkduin leiden leidschendam loosduinen monster nootdorp rijswijk scheveningen voorschoten voorburg wassenaar wateringen westland ypenburg zoetermeer the hague
Wait