Data vernietiging
Als u zoekt naar het herstellen van verloren bestanden van een harde schijf, kijk dan bij data recovery.

Als u een nieuwe computer koopt, wordt het oude exemplaar vaak weggegeven, verkocht of aan de stoeprand gezet. Maar weet u zeker dat uw gegevens hierdoor niet in verkeerde handen vallen? In de media komen we dergelijke verhalen in ieder geval regelmatig tegen.

Bel 06 55886641 voor meer informatie of gratis advies.

Er wordt vaak gedacht dat door het verwijderen van bestanden via de "prullenbak" of het opnieuw formatteren van de harde schijf de gegevens voorgoed zijn verdwenen. Maar met overal te verkrijgen software zijn deze bestanden weer terug te halen. Ook systeem folders zoals de Windows folder bevatten informatie over instellingen, gebruikers en wachtwoorden. De harde schijf bevat dus eigenlijk de "digitale geschiedenis" van een computer (en dus ook van de gebruiker).

Bel voor een afspraak of gratis advies
naar 06 55 88 66 41 .

Computer reparatie en installatie in de regio Den Haag vanaf € 35,-.

Een harde schijf of ander opslagmedium is te vergelijken met een boek, er zijn bladzijden (de bestanden) en een inhoudsopgave. Als bestanden worden weggegooid, of de schijf wordt geformatteerd, wordt alleen de inhoudsopgave veranderd of verwijderd, de bestanden blijven gewoon staan. De ruimte die ze innemen wordt als leeg aangemerkt in de inhoudsopgave, zodat hun plaats later kan worden ingenomen door andere bestanden.

Data recovery software is in staat door het doorzoeken van de hele harde schijf, deze inhoudsopgave weer terug te halen en op die manier de bestanden weer zichtbaar te maken. Dit werkt echter alleen, als de bestanden niet permanent zijn overschreven.

Als er in een Microsoft Word document wordt gewerkt, worden de veranderingen regelmatig door Word in tijdelijke bestanden bewaard. Bij onze data recovery activiteiten komen wij grote hoeveelheden van deze bestanden tegen.
Alleen het Word document weggooien is dus vaak niet voldoende. Afhankelijk van hoelang er aan het document is gewerkt kunnen meerdere tijdelijke bestanden op de harde schijf achterblijven. Bij de standaard instellingen van Windows worden dit soort bestanden niet in de verkenner weergegeven.

Wij kunnen met speciale software een harde schijf een aantal malen laten overschrijven met willekeurige gegevens, zodat niets meer is terug te halen. Hiervoor moet de pc opgestart worden in een DOS omgeving, van waaruit de hele schijf direct kan worden benaderd, zonder de tussenkomst van Windows. Er bestaan voor het wissen van data standaarden, zoals bijvoorbeeld de DoD 5220.22-M, een standaard van de Amerikaanse overheid, waarbij de schijf drie maal wordt overschreven.

Daarnaast kunnen we ook een "wipe" uitvoeren, waarmee alleen de door de schijf als leeg aangemerkte delen grondig worden gewist. De bestaande (zichtbare) bestanden blijven dus intact, maar alle weggegooide bestanden zijn hierna niet meer terug te halen.

Let op dat er op de schijf veel verborgen (onzichtbare) bestanden staan, die ook belangrijke informatie kunnen bevatten en deze bestanden blijven uiteraard gewoon staan bij het uitvoeren van een "wipe". Bij de standaard instellingen van Windows worden dit soort bestanden niet in de verkenner weergegeven.
Veel gestelde vragen
Waarom datavernietiging?
Een harde schijf bevat allerlei soorten bestanden, die informatie over u of uw werk bevatten. Niet alleen de zelf aangemaakte documenten, maar ook door Windows of andere programma's opgeslagen bestanden. De meeste mensen gaan ervan uit dat alle informatie van de harddisk van hun pc is gewist wanneer ze die hebben geformatteerd, maar weinig mensen weten dat dit niet zo is.
De nieuwe eigenaar van een tweedehands pc, die een beetje technisch onderlegd is, kan heel gemakkelijk allerlei gegevens weer tevoorschijn halen. Niet alleen onschuldige bestanden maar ook vertrouwelijke documenten en informatie zoals namen, adressen, telefoonnummers, wachtwoorden, etc.
Gewoon een klap met een hamer werkt toch ook?
Zeker, harde schijven zijn inderdaad erg gevoelig voor schokken en een paar flinke klappen zullen er absoluut voor zorgen dat hij niet meer werkt, maar de opgeslagen informatie is nog steeds aanwezig.
Zelfs van schijven die brand- rook- of waterschade hebben opgelopen is met de juiste apparatuur en software meestal weer informatie terug te halen. Vergelijk het maar met informatie op papier: prop in de prullenbak of toch maar in de papiervernietiger?
Hoe werkt het?
De harde schijf wordt overschreven met willekeurige of vaste gegevens. De magnetische laag van de in de harde schijf aanwezige platen hebben een soort geheugen effect, waardoor niet alle data echt permanent is verdwenen. Geavanceerde data recovery technieken kunnen daarom de oude gegevens meestal (gedeeltelijk) nog terughalen.
Welke methoden zijn er?
Teveel om op te noemen, maar de belangrijkste zijn:
1. Eén maal overschrijven - niet compleet veilig vanwege het geheugen effect van de magnetische eigenschappen van de harde schijf.
2. DoD 5220.22-M - een standaard van de Amerikaanse overheid, waarbij de schijf drie maal wordt overschreven. Deze methode gebruiken wij als standaard.
3. Gutmann - genoemd naar de ontwikkelaar van deze methode. De schijf wordt 35 maal overschreven met gegevens in speciale patronen om het geheugen effect te neutraliseren. Hoewel dit door velen wordt aangemerkt als de beste methode, zijn de meeste uitgangspunten van deze in 1997 ontwikkelde standaard op moderne schijven niet meer van toepassing.
Hoe weet ik zeker dat mijn schijf is gewist?
Na het wis proces wordt een controle uitgevoerd of de gegevens volledig zijn verdwenen. Van de uitslag hiervan krijgt u een rapport.
Is de schijf daarna weer te gebruiken?
Na het wis proces bevat de schijf geen gegevens meer en is hierna weer gewoon te gebruiken, na eerst te zijn geformatteerd.
Wat kost het?
Wij voor het wissen van harde schijven hanteren wij een vast tarief (zie tarieven). Het vernietigingsproces zelf, nadat een aantal dingen zijn gecontroleerd en ingesteld, verloopt verder automatisch en duurt een aantal uren, afhankelijk van de grootte van de harde schijf.
Voorbeeld: het wissen en daarna controleren van een harde schijf van 80 Gb duurt ongeveer anderhalf tot twee uur.
Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar uw mening over deze site.
Trefwoorden: software programma windows computer pc verkopen harde schijf hd hdd harddisk bestanden bestand wissen gegevens formatteren gewist geformatteerd prullenbak verwijderd verwijderen delete wissen documenten document weggooien belangrijk usb stick vernietigen data wipe datavernietiging vernietiging vernietigen alienware alternate panasonic dell paradigit amd sony fujitsu msi intel asus hp ibm samsung compaq shuttle acer toshiba xxodd mp medion packard-bell lenovo zaterdag zondag weekend den haag denhaag gravenhage haaglanden kijkduin leiden leidschendam loosduinen monster nootdorp rijswijk scheveningen voorschoten voorburg wassenaar wateringen westland ypenburg zoetermeer the hague
Wait