De hardware van harde schijven
  

Wegens misbruik van onze data recovery service accepteren we alleen harde schijven, waarvan het recovery formulier volledig is ingevuld, ook als u dit formulier niet kunt afdrukken (zie algemene voorwaarden).
Als u de schijf zelf komt brengen maak dan eerst een afspraak 
U kunt op de zelfde pagina ook een vrijblijvende prijsindicatie van de kosten uitrekenen.

Deze pagina gaat over mechanische schijven, voor SSD's (Solid State Drive) zie flash geheugen.

Als u vragen heeft over reparatie van een harde schijf,
bel dan 06 55 88 66 41 voor gratis advies .

Bel 06 55886641 voor meer informatie of gratis advies.

Samenvatting

Reparatie van een harde schijf is alleen zinvol als de daarop aanwezige bestanden moeten worden teruggehaald via data recovery . Met de tegenwoordige prijzen van harddisks is een reparatie niet haalbaar, bovendien is de betrouwbaarheid van de schijf na de reparatie niet te garanderen. Bij reparatie en data recovery gaat het om het herstellen van de gegevens en niet om het repareren van de schijf.

Bij externe harde schijven (RAID, USB, FireWire, eSATA of netwerk schijven NAS) kunnen problemen ook worden veroorzaakt door defecten van de elektronica in de behuizing en niet door de schijf zelf (bijvoorbeeld de USB connector is afgebroken of er is een verkeerde adapter aangesloten). Tenzij door het defect ook de harde schijf is beschadigd kunnen meestal de bestanden direct van de harde schijf worden terug gehaald.

Reparatie mogelijkheden

  • De winkel waar u de computer of de schijf heeft gekocht of een computer reparatie bedrijf heeft meestal niet de juiste software en ervaring die nodig is om de schijf te kunnen repareren en data recovery uit te voeren. Data recovery is een speciaal vak en is heel iets anders dan het repareren van een pc.
  • Als u de computer met de defecte schijf laat repareren wordt de schijf vervangen en krijgt u daarmee de gegevens niet terug.
  • Als de defecte schijf (ook een RAID of een NAS) nog onder de garantie van de fabrikant valt, kunt u hem meestal ter vervanging (omruilen) opsturen, maar daarbij worden de gegevens van de oude schijf niet terug gehaald. Voor de websites kijk op deze pagina.
  • Als u een schijf uit een NAS (rechtstreeks of via USB) aan een Windows pc aansluit, kunt u deze zonder speciale sofware niet benaderen.
  • Analyse en reparatie van de schijf bij data recovery bedrijven met een "cleanroom" is duur (zie vergelijking).

Als u vragen heeft over reparatie van een harde schijf,
bel dan 06 55 88 66 41 voor gratis advies .

Harde schijf vastgelopen

Veel mensen bellen over dat de harde schijf is "vast gelopen", met de vraag of dat is te herstellen.
Dat hangt er vanaf wat met "vastlopen" wordt bedoeld. Bij een schijf die echt is vastgelopen zal de motor niet meer draaien, wat duidelijk is te horen (geen zoemend geluid) of te voelen (geen lichte trilling).

Meestal bedoelt men echter dat Windows vastloopt en vaak is hier met data recovery nog een hoop te redden (zie data recovery).

Laten vallen

Meestal veroorzaakt dit een "head crash", waarbij de koppen worden beschadigd. De schijf geeft dan vaak piepende of krassende geluiden en wordt niet meer door de pc herkend en bij een interne schijf ook niet in het BIOS.
Om dit te kunnen repareren moet de schijf worden opengemaakt in een "cleanroom" en dit is een erg kostbare operatie. Er zijn veel fabeltjes over hoe dit kan worden "gerepareerd" (hard tegen slaan, in de vriezer, etc.), maar al deze "oplossingen" zullen de schade alleen maar vergroten en de mogelijk tot echte reparatie verkleinen

Als de schijf nog wel werkt is de kans groot dat door de schok kleine beschadigingen zijn ontstaan op het oppervlak van de schijf. Hierdoor zijn minuscule deeltjes losgeraakt die op termijn de schijf ernstiger zullen beschadigen.
In het begin lijkt alles normaal, maar na verloop van tijd (dat kan soms maanden duren) zullen zich waarschijnlijk steeds meer lees- en schrijffouten voordoen met verlies van bestanden tot gevolg. Maak dus regelmatig back-ups op een ander medium of vervang de schijf voordat er problemen optreden.

Verkeerde adapter aan externe schijf

Het komt regelmatig voor dat per ongeluk de verkeerde adapter (bijvoorbeeld die van een laptop) aan een externe schijf wordt aangesloten. Bij een te hoge spanning wordt hierbij de interne stroomvoorziening in de behuizing beschadigd en dit kan ook schade aan de elektronica van de schijf veroorzaken.

Over de mogelijkheden van reparatie en de kosten daarvan kunnen we pas iets zeggen na een onderzoek van de schijf.

USB aansluiting afgebroken of beschadigd bij externe schijf

Het kan ook voorkomen dat de (mini) USB aansluiting van een externe schijf slecht contact maakt of helemaal is afgebroken en dan zijn er twee mogelijkheden:

1. De behuizing van de schijf bevat extra elektronica die het USB signaal omzet in het voor de schijf benodigde signaal (ATA of SATA) en dit is meestal te repareren.

2. Er zijn ook schijven (van o.a. Samsung en Western Digital), waarbij de (mini) USB aansluiting geïntegreerd is op printplaat van de schijf zelf en in dat geval is misschien een (tijdelijke) reparatie mogelijk om de bestanden te kunnen redden.

Over de mogelijkheden van reparatie en de kosten daarvan kunnen we pas iets zeggen na een onderzoek van de schijf.

Reparatie en recovery software

Een harde schijf bevat meestal voor u belangrijke en soms ook onvervangbare informatie, zoals foto's, video fragmenten, email en andere documenten. Bij problemen (als er geen back-up gemaakt is) moet de eerste handeling dan ook zijn te proberen zoveel mogelijk bestanden te kopiëren naar een veilige plek en niet het repareren van de schijf.

Natuurlijk zijn er veel doe-het-zelvers, die na een uurtje "googelen" denken expert op het gebied van data recovery of hardware reparatie te zijn. Maar data recovery is een vak en we doen dit al ruim jaar, Als de verloren gegevens belangrijk voor u of uw bedrijf zijn moet u zeker niet gaan experimenteren met de kapotte schijf.
Er doen ook veel fabeltjes de ronde over reparatie en recovery van harde schijven.

De kosten

Regelmatig krijgen we de vraag: "Wat kost reparatie van een harde schijf?", zoals een garage bellen en vragen: "Mijn auto is kapot, wat kost de reparatie?". Natuurlijk kunnen we daarover alleen iets zeggen na eerst een onderzoek van de schijf te hebben gedaan.

Reparatie is trouwens ook niet het belangrijkste probleem, het gaat meestal om het veilig stellen van de opgeslagen bestanden.

Dit formulier is niet beschikbaar voor mobiele telefoons.

De onderzoekskosten

Vul de capaciteit van de schijf in gigabytes (GB) in.
Voor terabytes (TB) vermenigvuldig met 1000 (bijvoorbeeld 1,5 TB = 1500 GB).

Capaciteit    GB