Data recovery harde schijven
  

Wegens misbruik van onze data recovery service accepteren we alleen harde schijven, waarvan het recovery formulier volledig is ingevuld, ook als u dit formulier niet kunt afdrukken (zie algemene voorwaarden).
Als u de schijf zelf komt brengen maak dan eerst een afspraak 
U kunt op de zelfde pagina ook een vrijblijvende prijsindicatie van de kosten uitrekenen.

Over recovery (herstel) van Windows vindt u hier meer informatie.
Voor een Solid State Drive (SSD) kijk op de pagina over flash geheugen.
Voor hardware problemen met een harde schijf klik hier.

Bij problemen met een harde schijf bieden we betaalbare data recovery.
Of gaat u liever naar een bedrijf met een start tarief van € 750,- of hoger?
Zoekt u snel hulp of heeft u geen zin om verder te zoeken?
Bel dan gewoon 06 55 88 66 41 voor een afspraak of gratis advies.
 Dit is geen winkel en we verkopen geen hardware of software.

Samenvatting

Op deze pagina vindt u uitgebreide en technische informatie over de mogelijkheden van data recovery van harde schijven. Als u daarin niet geïnteresseerd bent, maar gewoon uw gegevens terug wil laten halen, kijk dan bij "Hoe werkt onze data recovery service". Wij helpen u graag bij het terughalen van uw waardevolle gegevens.

Voor veel mensen is het de eerste keer dat er bestanden van een harde schijf verdwenen zijn of dat de harde schijf andere gebreken vertoont. Zonder enige ervaring met data recovery aan de slag gaan met allerlei recovery software of (via internet gevonden) andere hulpmiddelen is geen goed idee, tenzij de verloren gegevens niet belangrijk zijn.

Regelmatig krijgen we de vraag: "Wat kost reparatie of recovery van een harddisk?". Natuurlijk kunnen we daarover alleen iets zeggen nadat we eerst de schijf onderzocht hebben om de oorzaak van het probleem te kunnen vaststellen.

Data recovery - Bestanden kwijt? Schijf defect? Data recovery van uw harde schijf al vanaf € 90,-.

Bereken zelf de kosten en kijk op het overzicht van de prijzen bij onze collega's.

Als u vragen heeft over data recovery van een harde schijf,
bel dan 06 55 88 66 41 voor gratis advies .
 U kunt ook een indicatie van de kosten zelf uitrekenen
of de kosten bij onze collega's vergelijken.

Wat moet u (niet) doen?

 • Voordat u iets doet: denk rustig na over hoe waardevol de verloren gegevens zijn en wat het voor u zou betekenen als ze voorgoed zouden zijn verdwenen. Denk hierbij vooral om onvervangbare informatie zoals uw foto's, eigen video bestanden, etc.
 • Er zijn vaak reparatie bedrijven, "pc dokters", vrienden of kennissen die aanbieden u te kunnen helpen. Maar data recovery is een speciaal vak (wij doen dit al ruim jaar).
 • Sommige mensen gaan eerst zelf knutselen, want dat is gratis.
  De kans op het onherstelbare verlies van de gegevens op de schijf is dus ook helemaal gratis. Van een uurtje "googelen" wordt men echt geen expert.
  Ook is het opvolgen van suggesties op diverse internet forums meestal niet aan te raden of maken deze data recovery zelfs onmogelijk. Er zijn veel fabeltjes over het herstellen van een harddisk in omloop.
 • In ieder geval de harde schijf niet meer gebruiken. Als het de opstart schijf betreft betekent dit de computer uitzetten en niet meer opstarten.
  Bij het starten en afsluiten van Windows (ook het werken met internet) wordt informatie op de schijf opgeslagen en bestaat de kans dat er verloren gegevens worden overschreven.
 • Er zijn bedrijven (vaak pc dokters) die data recovery aanbieden tegen een "vaste" prijs of zelfs op "no data - no pay" basis, ongeacht de capaciteit van de schijf.
  Informeer hier goed naar, de werkelijke kosten zijn vaak anders.
 • Gebruik geen hulpmiddelen zoals defragmentatie programma's, Windows schijfcontrole (chkdsk), syscheck, diskdoctor, Spinrite e.d..
  Al deze programma's veranderen de inhoud van de schijf en kunnen data recovery moeilijker of zelfs onmogelijk maken. En uiteraard niet formatteren, ook niet als het besturingssysteem daarom vraagt.
 • Met Windows systeem herstel (System Restore) worden de software en instellingen van de pc teruggezet naar een eerdere datum, maar uw eigen bestanden worden daarbij niet terug gezet.
 • Als de schijf nog onder de garantie valt, kunt u hem meestal bij de fabrikant omruilen, maar daarmee krijgt u de verloren bestanden niet terug
 • De winkel waar u de computer of de schijf heeft gekocht of een computer reparatie bedrijf heeft meestal niet de juiste software en ervaring die nodig is om uw gegevens terug te kunnen halen.
  Data recovery is een speciaal vak (wij hebben ruim jaar ervaring) en is heel iets anders dan het repareren van een pc.
 • Als u de computer laat repareren wordt meestal de schijf vervangen en krijgt u de oude schijf niet terug, tenzij u dat van tevoren afspreekt.
 • Als u een schijf uit een NAS rechtstreeks of via USB aan een Windows pc aansluit, kunt u deze zonder speciale sofware niet benaderen.

Soorten en apparaten

Onze data recovery service is beschikbaar voor harde schijven (zie ook soorten en formaten):

Problemen en symptomen

De harde schijf (ook harddisk of kortweg hd of hdd genoemd) is een kwetsbaar onderdeel van een computer of ander apparaat, dat gebruik maakt van gegevens opslag via een harde schijf. De harde schijf bevat bewegende en draaiende onderdelen, is gevoelig voor schokken en magnetische velden en kan ook door slijtage defect raken. Of met succes data recovery kan worden uitgevoerd hangt van veel factoren af.

Problemen met het opstarten van de computer kunnen ook worden veroorzaakt door een beschadigde harde schijf.

Symptomen van problemen met een interne harddisk kunnen zijn:

 • De computer (laptop) start niet meer op of geeft fouten bij het opstarten.
 • Bij het opstarten verschijnt een melding over "Schijf leesfout" of "I/O error".
 • Het opstarten van de computer duurt erg lang.
 • Bestanden zijn verdwenen of beschadigd.
 • Er zijn meerdere versies van Windows op de opstart schijf (meestal C) geïnstalleerd.
 • De computer vraagt of de schijf geformatteerd moet worden.
 • De computer is traag of maakt vreemde geluiden.
 • Bij het opstarten verschijnt een melding dat geen schijf is gevonden.
 • Bij het opstarten verschijnt een melding over de functietoets F1 en/of F2 (SMART error).

Symptomen van problemen met een externe (USB, Firewire of eSATA) schijf kunnen zijn:

 • De computer herkent de schijf niet meer.
 • Het opstarten van de computer duurt erg lang.
 • De computer vraagt of de schijf geformatteerd moet worden.
 • Bestanden zijn verdwenen of beschadigd.
 • De schijf maakt vreemde geluiden.

Oorzaken van problemen met een externe schijf kunnen zijn:

Symptomen van problemen met een netwerk schijf (NAS) kunnen zijn:

 • De NAS is niet beschikbaar.
 • De computer herkent de netwerk schijf niet meer.
 • De computer vraagt of de schijf geformatteerd moet worden.
 • Bestanden zijn verdwenen of beschadigd.
 • De schijf maakt vreemde geluiden.

Een NAS werkt meestal met een variant van Linux en de schijf uit een NAS direct of via USB op een Windows pc aansluiten werkt niet. Windows herkent schijven met een Linux bestandssysteem niet.

Vreemde geluiden:

 • Klikken: de schijf probeert gegevens te lezen maar dat lukt niet. De oorzaak kan softwarematig zijn (de data is beschadigd) of de hardware van de schijf is defect (de koppen zijn beschadigd of kunnen niet over de schijf worden bewogen).
 • Piepen of krassen: waarschijnlijk een "head crash", de koppen raken de schijf en beschadigen hierdoor de magnetische laag (en dus de gegevens).
Een probleem dat wij vaak tegenkomen bij Windows computers is, dat als de computer niet meer opstart of foutmeldingen geeft, Windows opnieuw wordt geïnstalleerd of "systeem herstel" (system recovery met een CD/DVD) wordt uitgevoerd. Dit betekent meestal ook dat de oude inhoud van de "Mijn documenten" map en het "Bureaublad" niet meer zichtbaar zijn.
Natuurlijk was het verstandig geweest voor de installatie een back-up van uw bestanden te maken, maar als dat niet het geval is stop dan onmiddellijk met het installeren van updates, andere programma's of het wijzigen van instellingen en zet de computer uit. Op dat moment zijn namelijk de meeste gegevens nog wel op de schijf aanwezig en dus door data recovery terug te halen.
Hoe meer u met de pc doet, hoe groter de kans dat er oude gegevens worden overschreven.

De schijf maakt vreemde geluiden

De geluiden kunnen zijn piepen of krassen en dit betekent een "head crash" en de defecte koppen zullen de opgeslagen gegevens permanent beschadigen.

Klikkende of tikkende geluiden kunnen ook een "head crash" betekenen of kunnen worden veroorzaakt door "bad blocks" op de schijf.

Oorzaak van problemen

Als u vragen heeft over data recovery van een harde schijf,
bel dan 06 55 88 66 41 voor gratis advies .
 U kunt ook een indicatie van de kosten zelf uitrekenen
of de kosten bij onze collega's vergelijken.

We onderscheiden verschillende soorten problemen bij data recovery van een harde schijf:

Gebruikers fouten

Hieronder vallen dingen zoals per ongeluk weggegooide bestanden, gehele of gedeeltelijke herinstallatie van het besturingssysteem, system recovery met een CD/DVD of het formatteren van de schijf.

Bij externe harde schijven komt het vaak voor dat een verkeerde net adapter is aangesloten (bijvoorbeeld van de laptop), waardoor de schijf niet meer werkt. Ook kan een schijf, die normaal op een Windows computer (NTFS) is aangesloten en daarna op een Apple worden beschadigd.

Harde schijf of laptop laten vallen? Hierna kan de schijf tikkende geluiden maken en is niet meer te benaderen. Als de schijf nog werkt is de kans groot dat door de schok kleine beschadigingen zijn ontstaan op het oppervlak van de schijf. Hierdoor zijn minuscule deeltjes losgeraakt die op termijn de schijf ernstiger zullen beschadigen.
In het begin lijkt alles normaal, maar na verloop van tijd (dat kan soms maanden duren) zullen zich waarschijnlijk steeds meer lees- en schrijffouten voordoen met verlies van bestanden tot gevolg. Vervang de schijf voordat er problemen optreden.

Veel mensen zetten hun laptop in slaapstand en pakken hem vervolgens direct in. De harde schijf is dan vaak nog in werking en kwetsbaar. Laat de laptop helemaal uit gaan en berg hem dan pas op.

Nieuwe installatie (herinstallatie) uitgevoerd

Als een nieuwe installatie van het besturingssysteem is uitgevoerd zijn alle eigen bestanden verdwenen. Er is geen mogelijkheid om deze installatie ongedaan te maken.

Zet de computer dan onmiddellijk uit, mogelijk zijn (een gedeelte van) de eigen bestanden nog te redden via data recovery. Bij alles wat u daarna nog met de pc doet (zelfs alleen maar aanzetten) wordt nieuwe informatie op de harde schijf geschreven en bestaat de kans dat de nog aanwezige eigen bestanden worden overschreven.

Bestanden weggegooid en daarna de prullenbak geleegd?
Als de weggegooide bestanden op de opstartschijf stonden (bijvoorbeeld op de standaard locatie van uw eigen documenten, in XP "Mijn documenten", Mijn muziek", etc., in Vista en Windows 7 of 8 "Documenten", "Muziek", etc.), zet dan de computer zo snel mogelijk uit !! Hoe meer u met de pc doet, hoe groter de kans dat er oude gegevens worden overschreven.

Software fouten

Een software probleem kan ontstaan door een verkeerde schrijf- of leesactie op de harddisk Bijvoorbeeld het uitzetten van de computer door de stekker eruit te trekken op het moment dat de pc bezig is met het lezen of schrijven van bestanden op de harde schijf, of bij een externe schijf de USB connector loshalen tijdens lees- of schrijfacties van de schijf (zie veilig verwijderen). Ook kunnen fouten in het besturingssysteem of andere geïnstalleerde programma's en virussen een dergelijk probleem veroorzaken.

Hierdoor kunnen ook zogenaamde "bad blocks" ontstaan, plekken op de schijf waarvan de gegevens niet meer goed kunnen worden gelezen. Het opnieuw formatteren van de schijf is soms genoeg om dergelijke problemen te herstellen, maar doe dit uiteraard niet als de op de schijf aanwezige gegevens via data recovery moeten worden terug gehaald! Wij gebruiken software gereedschappen voor het herstellen van deze "bad blocks", zodat daarna met data recovery meestal nog veel is terug te halen.

Als de opstartschijf ernstig is beschadigd kan dit leiden tot allerlei foutmeldingen tijdens het opstarten of er zelfs voor zorgen dat het besturingssysteem helemaal niet meer start. Als u hierbij probeert Windows opnieuw te installeren zijn meestal uw eigen bestanden daarna niet meer zichtbaar. Ook hier geldt dat met speciale recovery software meestal nog veel te redden valt, voer in ieder geval geen verdere installaties uit (updates, programma's, etc.). Bij deze installaties kunnen de oude gegevens worden overschreven en verkleint de kans op volledige data recovery.

Er zijn diverse programma's voor het repareren van "bad blocks". Al deze programma's veranderen de inhoud van de schijf, waardoor de mogelijkheden van data recovery kunnen worden verkleind. Bij data recovery maken wij eerst een image van de schijf en repareren deze image, zodat niet de originele data verandert.
Probeer ook niet zo'n schijf te defragmenteren of schijfcontrole (Windows chkdsk) uit te voeren, dit soort programma's kunnen slecht tegen bad blocks en zullen in ieder geval de inhoud van de schijf veranderen of ernstiger schade veroorzaken.

Hardware fouten

Een hardware probleem met een harde schijf is meestal te herkennen aan het feit dat de schijf bij het aanzetten vreemde geluiden maakt. Dit kunnen tikkende, piepende of krassende geluiden zijn. De tikkende geluiden worden veroorzaakt door de leeskop, die probeert gegevens van de schijf te lezen. Als dat niet lukt wordt dit telkens opnieuw geprobeerd (meestal iedere seconde). Dit kan worden veroorzaakt door "bad blocks" in software of door een hardware probleem. In het laatste geval moeten wij u doorverwijzen naar een data recovery aanbieder, die hardware reparatie van een harde schijf kan uitvoeren.

Een defecte harde schijf mag alleen worden geopend en gerepareerd in een "cleanroom". Er zijn in Nederland maar weinig aanbieders van data recovery die over zo'n cleanroom beschikken. Alle anderen besteden dit werk uit aan gespecialiseerde bedrijven in het buitenland, wat de kosten aanzienlijk verhoogt. Hardware reparatie van een harde schijf is duur (vele honderden Euro's) en alleen interessant als de gegevens op de schijf van hoge waarde zijn. Als dit niet zo is kunt u beter een nieuwe harde schijf aanschaffen.

Behandeling laptop

Een laptop bevat een harde schijf en extra voorzichtigheid is hierbij nodig. Het is beter de laptop zo weinig mogelijk te verplaatsen terwijl hij aanstaat. Ook zetten veel mensen de laptop uit of op stand-by en stoppen hem dan direct in de tas. De schijf draait dan nog en is erg kwetsbaar, wacht tot het afsluiten is voltooid voordat de laptop wordt opgeborgen.

Nieuwere laptops werken vaker met een SSD en daarvoor geldt dit niet.

Virus of scareware

Er zijn ook virussen of scareware (lees meer), die de toegang tot bestanden kunnen uitschakelen of zelfs bestanden kunnen wissen. Meestal is dit soort kwaadaardige software van uw computer te verwijderen, maar in hardnekkige gevallen kan met data recovery worden geprobeerd uw bestanden terug te halen.

Laten vallen

Meestal veroorzaakt dit een "head crash", waarbij de koppen worden beschadigd. De schijf geeft dan vaak piepende of krassende geluiden en wordt niet meer door de pc herkend en bij een interne schijf ook niet in het BIOS.
Om dit te kunnen repareren moet de schijf worden opengemaakt in een "cleanroom" en dit is een erg kostbare operatie. Er zijn veel fabeltjes over hoe dit kan worden "gerepareerd" (hard tegen slaan, in de vriezer, etc.), maar al deze "oplossingen" zullen de schade alleen maar vergroten en de mogelijk tot echte reparatie verkleinen.

Als de schijf nog wel werkt is de kans groot dat door de schok kleine beschadigingen zijn ontstaan op het oppervlak van de schijf. Hierdoor zijn minuscule deeltjes losgeraakt die op termijn de schijf ernstiger zullen beschadigen.
In het begin lijkt alles normaal, maar na verloop van tijd (dat kan soms maanden duren) zullen zich waarschijnlijk steeds meer lees- en schrijffouten voordoen met verlies van bestanden tot gevolg. Maak dus regelmatig back-ups op een ander medium of vervang de schijf voordat er problemen optreden.

SMART fout

Op moderne harde schijven is SMART geïntegreerd. Bij geconstateerde fouten op de schijf geeft deze software waarschuwingen. De meest bekende is een melding over functie toets F1 of F2 bij het opstarten van de computer.

Meestal betekenen SMART meldingen dat de harde schijf ernstige problemen heeft en mogelijk binnen korte tijd compleet zal falen. Het is dan ook aan te raden de schijf zo snel mogelijk te vervangen, voordat permanent verlies van bestanden optreedt. SMART is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens op de harde schijf en fout meldingen kunnen niet worden uitgeschakeld.

Externe schijf niet zichtbaar

Normaal meldt Windows als er via USB een opslag apparaat, zoals een externe schijf wordt aangesloten. De juiste drivers worden geladen en de inhoud van de schijf wordt zichtbaar in de verkenner. Als dit niet gebeurt is er een probleem met de USB verbinding, de elektronica in de USB behuizing of met de harde schijf zelf.

U kunt proberen de schijf te controleren of aan de slag gaan met allerlei (meestal gratis) software om te proberen de gegevens weer zichtbaar te maken (data recovery). Maar data recovery is een vak en we doen dit al ruim jaar en van een uurtje "googelen" wordt u echt geen expert. Ook is het opvolgen van suggesties op diverse forums meestal niet aan te raden of maken deze recovery onmogelijk. Er zijn veel fabeltjes over het herstellen van een harddisk in omloop.

Verkeerde adapter aan externe schijf

Het komt regelmatig voor dat per ongeluk de verkeerde adapter (bijvoorbeeld die van een laptop) aan een externe schijf wordt aangesloten. Bij een te hoge spanning wordt hierbij de interne stroomvoorziening in de behuizing beschadigd en dit kan ook schade aan de elektronica van de schijf zelf veroorzaken.

Over de mogelijkheden van reparatie en de kosten daarvan kunnen we pas iets zeggen na een onderzoek van de schijf.

USB aansluiting afgebroken of beschadigd bij externe schijf

Het kan ook voorkomen dat de (mini) USB aansluiting van een externe schijf slecht contact maakt of helemaal is afgebroken en dan zijn er twee mogelijkheden:

1. De behuizing van de schijf bevat extra elektronica die het USB signaal omzet in het voor de schijf benodigde signaal (ATA of SATA) en dit is meestal te repareren.

2. Er zijn ook schijven (van o.a. Samsung en Western Digital) waarbij de mini USB aansluiting geïntegreerd is op de schijf zelf en in dat geval is misschien een (tijdelijke) reparatie mogelijk om de bestanden te kunnen redden.

Over de mogelijkheden van reparatie en de kosten daarvan kunnen we pas iets zeggen na een onderzoek van de schijf.

Een kennis gaat naar de schijf kijken (of heeft dat al gedaan)

Er is vaak een vriend of kennis die veel van computers weet en aanbiedt om even naar het probleem met de schijf te kijken. Als het alleen bij kijken blijft is dat geen probleem, maar meestal wordt bij dat "kijken" met allerlei software tools de inhoud van de schijf veranderd, wat data recovery onmogelijk kan maken.

Data recovery is een vak en we doen dit al ruim jaar. Van een uurtje "googelen" wordt men echt geen expert. Ook is het opvolgen van suggesties op diverse forums meestal niet aan te raden of maken deze recovery onmogelijk. Er zijn veel fabeltjes over het herstellen van een harddisk in omloop.

Reparatie en recovery software

Een harde schijf bevat meestal voor u belangrijke en soms ook onvervangbare informatie, zoals foto's, video fragmenten, email en andere documenten. Bij problemen (als er geen back-up gemaakt is) moet de eerste handeling dan ook zijn te proberen zoveel mogelijk bestanden te kopiëren naar een veilige plek en niet het repareren van de schijf.

Een probleem bij data recovery kan zijn dat de schijf "bad blocks" heeft en de meeste recovery programma's kunnen dit niet herstellen. Daarvoor moet eerst een image van de schijf worden gemaakt met een programma (ddrescue onder Linux) dat probeert deze slechte plekken op de schijf te lezen. Daarna kan van deze image met een recovery programma geprobeerd worden de bestanden te herstellen.

Natuurlijk zijn er veel doe-het-zelvers, die na een uurtje "googelen" direct met allerlei software proberen de fouten te herstellen en de bestanden terug te halen. Wij raden u niet aan om met zulke data recovery programma's of "disk herstel" software uw data zelf te proberen te recoveren.

Één van de grootste problemen bij deze programma's is dat zij vaak tijdens het proces de inhoud van de harddisk veranderen. Als dit fout gaat is vaak recovery met professionele recovery software ook niet meer mogelijk.
Meestal kunnen deze programma's alleen een paar specifieke software problemen oplossen. Als de schijf een ander probleem heeft, dan is de kans groot dat de schade aan de harddisk wordt verergerd.

Data recovery is een vak en we doen dit al ruim jaar. Als de verloren gegevens belangrijk voor u of uw bedrijf zijn moet u zeker niet met de kapotte disk gaan experimenteren.
Er zijn ook veel fabeltjes over reparatie en recovery van harde schijven.

De harde schijf controleren

Leveranciers van externe harde schijven en computers kopen de harde schijven van een fabrikant. Er is maar een klein aantal fabrikanten van harde schijven: ExcelStor (niet meer actief), Fujitsu (in 2009 overgenomen door Toshiba), Hitachi (in 2011 overgenomen door Toshiba en Western Digital), Maxtor (in 2006 overgenomen door Seagate), Samsung, Seagate, Toshiba en Western Digital (WD).

Op de websites van de meeste fabrikanten van harde schijven (zie fabrikanten) kan software worden gedownload om de schijf te testen. De software moet op een CD worden gebrand en hiermee kan de computer worden opgestart. Deze software werkt meestal onder DOS of Linux en kennis hierover is dus noodzakelijk bij het gebruik, een verkeerde instelling kan uw gegevens permanent vernietigen. Dit soort software werkt alleen met schijven die direct aan de computer zijn aangesloten en dus niet via USB.
Bij het werken met harde schijven bestaat altijd de kans op het verlies van gegevens. Het gebruik van dit soort software is voor eigen risico !!

Waarom is een harde schijf kwetsbaar?

In principe is de harde schijf te vergelijken met de ouderwetse (hoewel?) platenspeler. Een draaiende plaat met daarop een "pick-up", die het geluidsspoor uitleest. Er tegen stoten betekende dat de plaat "oversloeg" of door een kras permanent werd beschadigd.

Bij een harde schijf draait die plaat meestal met 7200 toeren per minuut en mogen de koppen, die erboven "zweven" op een fractie van een millimeter en razendsnel heen en weer bewegen de plaat niet raken. Vanuit zo'n kop gezien draait de plaat er met een snelheid van ruim 250 km per uur onderdoor. Een goede vergelijking die we op internet vonden: een Boeing 747, die op 20 cm boven de grond vliegt.

Schijf open maken

Hoewel er op het label van een harde schijf een duidelijke waarschuwing staat over het niet open maken van de schijf doen sommige mensen dit toch.

Een harde schijf mag alleen worden geopend in een "cleanroom". Wordt de schijf in een normale ruimte geopend, kunnen stof of andere verontreinigingen de schijf binnendringen.

Er wordt vaak gedacht dat aan het einde van de snel bewegende arm een "naaldje" zit zoals bij een grammofoon. Het zijn magnetische lees/schrijf koppen van die zweven op een luchtkussen op zeer kleine afstand (fractie van een micrometer) boven de platen (platters), maar mogen die niet raken. Als dat toch gebeurt wordt de dunne magnetische laag op de platen beschadigd en zijn de daarin opgeslagen gegevens voorgoed verdwenen. Elke verontreiniging, hoe klein ook, zal de schijf vrijwel zeker (soms ook onherstelbaar) beschadigen.

Deze video toont een geopende harde schijf, terwijl door de gebruiker allerlei bewerkingen worden uitgevoerd. Doe dit niet met uw eigen schijf, die zal hierna vrijwel zeker door stof onbruikbaar worden.
Veel mensen denken dat aan het einde van de snel bewegende arm een "naaldje" zit, zoals bij een grammofoon. In werkelijkheid zit aan de arm een magnetische lees/schrijf kop, die op een fractie van een micrometer boven het oppervlak van de plaat zweeft, maar deze niet mag raken.

NAS

Een NAS bevat ook standaard harde schijven. In de NAS, die meestal onder een variant van Linux draait, worden de bestanden opgeslagen met een Linux bestandssysteem. Wanneer zo'n schijf direct aan een Windows pc wordt gekoppeld, zijn de bestanden dus niet zichtbaar.

Als de NAS meerdere schijven bevat, kunnen deze ook in een RAID configuratie geschakeld zijn (zie ).

Wat is de kans dat wij uw gegevens kunnen terughalen?

Helaas is hierop geen eenvoudig antwoord te geven, omdat de kans op succes van veel factoren afhankelijk is, hoe is het probleem ontstaan (formatteren, bestanden per ongeluk verwijderd, opnieuw bestanden opgeslagen, etc). Ook de mate van fragmentatie van de schijf kan een rol spelen.

Bestanden die per ongeluk zijn weggegooid, schijven die per ongeluk zijn gewist of niet meer door het besturingssysteem worden herkend kunnen via speciale recovery software vaak weer worden teruggehaald, tenzij de oude bestanden permanent zijn overschreven.

Er zijn bedrijven die beweren een slagingskans van 95% of meer te kunnen bieden. Als het om eenvoudige gebruikersfouten gaat klopt dit wel, maar bij software of hardware beschadigingen van de schijf is 75 - 85% een realistischer getal.

Als er al eerder naar de schijf "gekeken" is door iemand zonder ervaring met data recovery, zijn bij dat "kijken" meestal software gereedschappen gebruikt die de inhoud van de schijf veranderen. Uit ervaring weten we dat daardoor is de kans op succes vaak veel lager is.

.

Hoe werkt onze data recovery service

 • U brengt (op afspraak) de losse harde schijf (of complete externe schijf) (als u een printer heeft samen met het ingevulde formulier) of stuurt deze op. Als u zelf de harde schijf niet uit uw computer kunt halen, kunnen wij de data recovery in onze (zie veel gestelde vragen) ook op locatie uitvoeren of u brengt ons de hele computer (alleen de kast zelf, geen toetsenbord, muis of beeldscherm).
 • Wij onderzoeken tegen lage kosten de mogelijkheden van recovery en bellen u op over de uitslag hiervan en als recovery mogelijk is en wat de kosten zijn, de onderzoekskosten vervallen dan.
 • Als u hiermee akkoord gaat sturen wij de harde schijf en de teruggehaalde gegevens naar u op zodra het afgesproken bedrag door u is overgemaakt, of kunt u deze tegen contante betaling komen ophalen.
 • Als u van recovery afziet, dan sturen wij de harde schijf terug nadat u de verzend- en onderzoekskosten heeft overgemaakt.
 • Er is ook een spoed service beschikbaar (zie recovery formulier).

Opsturen

U kunt de harde schijf (in een goede verpakking) opsturen naar:

A&A Service
T.a.v. Jan Vinke
Kotterstraat 98
2584VD Den Haag
06 55 88 66 41

Wij hebben ook twee andere adressen voor data recovery van harde schijven
Maassluis
Marco Beerman
Asserdreef 76
3146AE Maassluis
010 5938890
Den Haag
Wynand Vinke
Noorderbeekdwarsstraat 172
2562XW Den Haag
06 25456696

U kunt hem natuurlijk ook zelf komen brengen (maak eerst een afspraak).

Wegens misbruik van onze data recovery service accepteren we alleen harde schijven, waarvan het recovery formulier volledig is ingevuld, ook als u dit formulier niet kunt afdrukken (zie algemene voorwaarden).
Als u de schijf zelf komt brengen maak dan eerst een afspraak 
U kunt op de zelfde pagina ook een vrijblijvende prijsindicatie van de kosten uitrekenen.

De kosten

Wij zijn één van de goedkoopste bedrijven voor data recovery in Nederland. Over de prijzen doen we niet geheimzinnig zoals sommige aanbieders, op deze site kunt u zelf geheel vrijblijvend een indicatie van de kosten uitrekenen.

De meeste aanbieders van data recovery diensten werken met prijzen per hoeveelheid teruggehaalde gegevens en in vergelijking daarmee zijn de kosten bij ons veel lager. Als u op internet zoekt op "data recovery" kunt u die tarieven zien, wij hebben ook een kort overzicht samengesteld, dus kijk zelf en vergelijk.

Onze prijzen zijn veel lager omdat:

 • Wij vanuit huis werken, dus geen duur pand, hoge personeelskosten, etc.
 • Wij niet beschikken over een dure "cleanroom".
 • Wij alleen de gewerkte uren berekenen tegen een redelijk tarief.

De prijs is als volgt opgebouwd:

 • Indien mogelijk een image maken van de harde schijf.
 • Eventuele fouten in het bestandssysteem herstellen.
 • Scannen en zoeken naar bestanden.
 • De gevonden bestanden kopiëren naar het door u aangegeven medium.

De kosten van de eerste drie stappen worden bepaald door de totale capaciteit van de harde schijf, ongeacht de hoeveelheid te recoveren bestanden.
Bij de laatste stap worden deze bepaald door de hoeveelheid terug te halen gegevens en het gekozen medium voor aflevering.

Waarom eerst een image maken?

Of het nodig is een image te maken hangt af van de aard van het probleem. Bij verloren bestanden door gebruikersfouten is dit niet echt noodzakelijk. Maar als de schijf gebreken vertoont is dit de beste oplossing. Alle handelingen om de problemen op te lossen (bijvoorbeeld repareren van "bad blocks") worden op de image uitgevoerd, zodat bij een proleem tijdens de reparatie de originele data nog steeds aanwezig is.

Het is niet aan te raden op een defecte disk software te gebruiken, die de inhoud van de schijf verandert, zoals bijvoorbeeld Spinrite, HDD Regenerator, partition editors en andere software die in diverse forums op internet worden aangeprezen. Ook als Windows bij het opstarten aangeeft, dat de schijf op fouten moet worden gecontroleerd, dit niet laten uitvoeren en zeker ook niet defragmenteren. Als er iets met de image mis gaat, kan deze altijd weer opnieuw worden aangemaakt, als de originele inhoud is aangepast is dat niet meer terug te draaien.

Het komt ook regelmatig voor dat de schijf op het punt staat voorgoed de geest te geven en de eerste handeling moet dan ook zijn het veilig stellen van zoveel mogelijk bruikbare gegevens.

Privacy

Wij behandelen de teruggehaalde gegevens van uw harde schijf vertrouwelijk.

 • Uw gegevens worden door ons alleen terug gehaald en bestanden worden niet geopend, tenzij u ons dat uitdrukkelijk vraagt.
 • Wij houden van teruggehaalde gegevens (tot 20 GB) een kopie op ons systeem, om in geval van beschadiging tijdens de verzending of als u de zending helemaal niet ontvangt een kopie te kunnen sturen.
 • Op uw verzoek wordt deze kopie onmiddellijk van ons systeem gewist na de recovery. In dat geval kunnen wij bij eventuele verzendproblemen dus alleen tegen betaling een volledig nieuwe recovery voor u uitvoeren.
Data recovery van harde schijven.

Tips voor data recovery

Data recovery is een vak en daarvoor is professionele software en kennis over de werking daarvan nodig. Er zijn een aantal via internet te downloaden programma's die in simpele gevallen kunnen helpen.
Als u toch zelf een poging wilt wagen, lees dan eerst deze tips:

 • Bedenk vooraf hoe belangrijk de gegevens zijn en wat de gevolgen zijn als de recovery mislukt en de schijf verder wordt beschadigd.
 • Het komt regelmatig voor dat de schijf op het punt staat voorgoed de geest te geven en niet meer benaderd kan worden. De eerste handeling moet dan ook zijn het veilig stellen van zoveel mogelijk bruikbare gegevens via het maken van een image.
 • Als u gegevens mist van de opstart schijf (meestal de "C" schijf), start de computer niet meer op van die schijf, maar start op van een andere schijf met een werkend besturingssysteem of van een CD of DVD.
 • Gebruik geen hulpmiddelen zoals defragmentatie programma's, schijfcontrole (chkdsk), syscheck, diskdoctor, Spinrite e.d., deze veranderen de inhoud van de schijf en kunnen data recovery moeilijker of zelfs onmogelijk maken. En uiteraard niet formatteren, ook niet als het besturingssysteem daarom vraagt.
 • Probeer niet de harde schijf open te maken, een harde schijf mag alleen worden geopend in een "cleanroom".
 • Voer data recovery uit op een image van de schijf. Als er iets fout gaat kan meestal een nieuwe image gemaakt worden.
 • Als u niet goed weet hoe het programma werkt en de verkeerde opties kiest, kunnen de bestanden voorgoed zijn verdwenen.
 • Installeer de recovery software niet op de schijf waarvan u gegevens mist.
 • Controleer of het programma bij de recovery de schijf in "read-only" mode benadert, zodat niets op de schijf kan worden veranderd.
 • Experimenteer eerst op onbelangrijke gegevens voordat u een poging tot recovery van uw data doet.
 • Sla de terug te halen bestanden nooit op dezelfde schijf op die u probeert te herstellen.
 • Lees ook de pagina over fragmentatie.
 • Wees voorzichtig met allerlei (misschien goed bedoelde) recovery-adviezen via internet (zie ook de fabeltjes over reparatie en recovery van harde schijven).
 • Als bestanden eenmaal (gedeeltelijk) zijn overschreven, zijn ze echt voorgoed verloren en ook niet meer met professionele recovery software terug te halen!

Veel gestelde vragen

Ik ben belangrijke bestanden kwijt maar er zijn verschillende goedkope of gratis data recovery programma's op het internet te vinden. Waarom zou ik dan een bedrijf inschakelen?
Data recovery is een vak en we doen dit al ruim jaar. Van een uurtje "googelen" wordt u echt geen expert. Als de verloren gegevens echt zo belangrijk voor u of uw bedrijf zijn moet u zeker niet met de kapotte disk gaan experimenteren.
Wij raden u niet aan om met zulke data recovery programma's uw data zelf te proberen te recoveren. Één van de grootste problemen bij deze programma's is dat zij vaak tijdens het recovery proces de inhoud van de harddisk veranderen, zodat daarna recovery met professionele software soms niet meer mogelijk is .
Meestal kunnen deze programma's alleen een paar specifieke software probleem oplossen. Als uw schijf een ander probleem heeft is de kans groot dat zij meer schade aan uw harddisk toebrengen.
Er zijn ook veel fabeltjes over data recovery van een harde schijf.
Wat is formatteren?
Formatteren betekent het compleet wissen van een harde schijf of ander opslagmedium (USB stick, DVD-RW, CD-RW, digitale foto camera, etc) en hierna zijn de bestanden dus niet meer zichtbaar.
In werkelijkheid worden de bestanden niet gewist. Een harde schijf of ander opslagmedium is te vergelijken met een boek, er zijn bladzijden (de bestanden) en een inhoudsopgave. Als de schijf wordt geformatteerd, wordt alleen de inhoudsopgave veranderd, de bestanden blijven gewoon staan. De ruimte die ze innemen wordt als leeg aangemerkt in de inhoudsopgave, zodat hun plaats later kan worden ingenomen door nieuwe bestanden.
Krijg ik verloren gegevens terug met systeemherstel?
Systeemherstel is bedoeld om de computer wat software betreft terug te zetten naar een eerder punt in de tijd. Alle nieuw geïnstalleerde software of upgrades na het herstelpunt worden dan ongedaan gemaakt.
Systeemherstel doet niets met uw eigen bestanden.
Mijn harde schijf maakt klikkende, piepende of krassende geluiden.
Uw harde schijf heeft een hardware probleem. De verschijnselen zijn: de schijf wordt niet meer door het besturingssysteem herkend en als dit de systeemschijf betreft start de computer dus ook niet meer op.
Als er op de schijf belangrijke gegevens staan, in ieder geval de computer onmiddellijk uitzetten en de schijf niet meer gebruiken, misschien is data recovery nog mogelijk.
Mijn harde schijf reageert traag, kan ik dat versnellen?
Een trage harde schijf kan worden veroorzaakt door fouten op de schijf, waardoor het lezen en schrijven van de gegevens langer duurt. In dat geval is het aan te raden de schijf zo snel mopgelijk te vervangen. Er zijn diverse programma's die de snelheid van een harde schijf kunnen testen.
De oorzaak kan ook een probleem zijn in het besturingssysteem, dat verantwoordelijk is voor de afhandeling van alle lees- en schrijfacties van de schijf.
Kan een harde schijf met een hardware probleem worden gerepareerd?
Waarschijnlijk wel, maar voor zo'n reparatie is een cleanroom noodzakelijk. De reparatiekosten bedragen hierdoor al gauw honderden euro's en met de huidige prijzen van nieuwe schijven is dit dus niet haalbaar.
Data recovery bedrijven die over een cleanroom beschikken repareren alleen tijdelijk, om in staat te zijn de gegevens terug te halen. De schijf is weer in de oude (defecte) staat als u hem terug krijgt (zie reparatie).
Volgens de fabrikant valt mijn schijf binnen de garantie termijn, opsturen en omruilen toch?
Als de gegevens op de schijf voor u niet belangrijk zijn is dit de beste oplossing. U krijgt een nieuwe schijf terug, maar die is natuurlijk leeg. Hierop moet een complete installatie van het besturingssysteem en alle andere software worden uitgevoerd en uw eigen bestanden en instellingen worden teruggezet, als u daarvan tenminste een back-up heeft. Voor de websites kijk op deze pagina.
Anders eerst een recovery laten uitvoeren, voordat u de schijf opstuurt of omruilt. Bereken hier de kosten van data recovery.
Hoe weet ik of een bestand is overschreven?
Of een bestand is overschreven of niet is alleen vast te stellen door het scannen van de schijf met goede data recovery software.
Er wordt vaak gedacht dat als een bestand wordt weggegooid en direct daarna een nieuw bestand wordt opgeslagen, dat dan het oude bestand is overschreven. Die mogelijkheid is erg klein, tenzij de schijf bijna vol is.
Ook als bijvoorbeeld een bestand in Word wordt gewijzigd en opnieuw wordt opgeslagen, kan nog steeds de vorige versie op de schijf staan.
Jullie tarieven zijn veel lager dan die van andere bedrijven, zijn die dan niet veel beter?
Inderdaad zijn onze tarieven heel concurrerend, maar wij gebruiken al ruim jaar dezelfde professionele technieken en software voor data recovery als onze collega's.
Het grote verschil, zoals al eerder op deze pagina beschreven, is dat wij niet beschikken over een cleanroom, zodat wij in geval van mechanische storingen de schijf niet kunnen openmaken. Dus de kosten van het hebben en bemannen van zo'n cleanroom hebben wij niet en daar hoeft u bij ons dan ook niet voor te betalen. Er zijn trouwens maar weinig recovery bedrijven in Nederland die een eigen cleanroom hebben, de meesten besteden dit werk uit in het buitenland.
Onze ervaring is dat maar een klein percentage van de schijven die wij aangeboden krijgen een mechanisch probleem heeft. Meestal zijn de gegevens zijn met de juiste techniek en software te redden, zonder dat de schijf hiervoor moet worden geopend.
Hoe maak ik een "image" van een harde schijf?
Er zijn diverse programma's die onder Windows werken. Als de schijf ernstig is beschadigd levert dit een probleem op bij het opstarten van Windows, omdat tijdens de opstartprocedure wordt geprobeerd de schijf te lezen. Als dit niet lukt zal het opstarten erg lang duren of Windows wil helemaal niet opstarten. Ook kan er in dat geval een melding komen dat de schijf moet worden gecontroleerd op fouten. Dit niet laten uitvoeren, omdat dit de schijf wijzigt en data recovery misschien onmogelijk wordt.
Het beste is de schijf aan een pc met Linux aan te sluiten. Linux laadt (mount) namelijk de schijf of partitie niet automatisch en zal dus gewoon opstarten. Daarna met het programma ddrescue proberen de schijf of partitie te kopiëren. Voor het maken van de kopie is kennis van Linux nodig en een extra harde schijf met minstens de capaciteit van het origineel.
Welk programma is het beste voor data recovery?
Er zijn diverse programma's voor data recovery beschikbaar, zowel gratis als commercieel. Welke daarvan het beste resultaat geeft hangt af van hoe het verlies van gegevens is ontstaan en eventuele software of hardware fouten van de schijf.
In ernstige gevallen kunnen schijfproblemen betekenen dat de schijf op het punt staat voorgoed de geest te geven en in dat geval is het belangrijk snel zoveel mogelijk data proberen te redden door het maken van een image (zie vorige vraag).
Kan een schijf uit een Linux systeem ook met Windows worden gelezen of gerepareerd?
Er zijn diverse programma's om in Windows schijven te lezen die met een Linux bestandssysteem zijn geformatteerd. Programma's voor data recovery onder Windows zijn meestal alleen geschikt voor schijven die met NTFS of FAT geformatteerd zijn.
Voor herstel en data recovery van harde schijven zijn er in Linux veel meer programma's beschikbaar. De meeste daarvan werken door commando's via het console te typen en daarvoor is dus goede kennis van Linux nodig.
Bij een verkeerd commando wordt u niet gewaarschuwd en kan het onherroepelijke verlies van bestanden betekenen.
Kan een schijf uit een NAS worden gerepareerd?
Een NAS gebruikt meestal een Linux variant als besturingssysteem. De schijf uit de NAS behuizing halen en rechtstreeks aan een Windows computer aansluiten zal dus niet werken (zie vorige vraag).
Ik heb gelezen dat een harde schijf kan worden gerepareerd door hem in de vriezer te leggen.
Het diepvries fabeltje is gebaseerd op het idee, dat door lage temperatuur materialen krimpen en op die manier bijvoorbeeld een vastgelopen motor weer kan gaan draaien.
Bij het uit de vriezer halen van de schijf ontstaat echter condens op de printplaat met elektronica en hierdoor kan kortsluiting of andere schade ontstaan. Ook in de schijf zal condens op de platen (platters) ontstaan, die mogelijk een "head crash" of corrosie kan veroorzaken.
Zo zijn er meer fabeltjes over data recovery en reparatie van een harde schijf.
Ik heb mijn harde schijf of laptop laten vallen.
Als de schijf nog werkt is de kans groot dat door de schok kleine beschadigingen zijn ontstaan op het oppervlak van de schijf. Hierdoor zijn minuscule deeltjes losgeraakt die op termijn de schijf ernstiger zullen beschadigen.
In het begin lijkt alles normaal, maar na verloop van tijd (dat kan soms maanden duren) zullen zich waarschijnlijk steeds meer lees- en schrijffouten voordoen met verlies van bestanden tot gevolg. Maak dus regelmatig back-ups op een ander medium of vervang de schijf voordat er problemen optreden.
Kan data recovery ook aan huis of op kantoor worden uitgevoerd?
Natuurlijk is dat mogelijk, wij werken dan tegen ons standaard uurtarief. Houdt u dan wel rekening met hogere kosten dan als de recovery op onze locatie wordt uitgevoerd.
Een aantal handelingen tijdens het recovery proces duren lang (afhankelijk van de capaciteit van de harde schijf). Tijdens het uitvoeren van deze werkzaamheden kunnen wij niets anders doen dan wachten tot het proces is afgelopen. Voorbeeld: het verzamelen van alle gegevens voor de recovery van een schijf van 80 Gb (zonder hard- of software problemen) duurt ongeveer 1 uur, daarna kan pas de eigenlijke recovery beginnen.

Als u vragen heeft over data recovery van een harde schijf,
bel dan 06 55 88 66 41 voor gratis advies .
 U kunt ook een indicatie van de kosten zelf uitrekenen
of de kosten bij onze collega's vergelijken.

Meer vragen op de pagina hardware tips en vragen over data recovery.

Op alle geleverde diensten zijn de algemene voorwaarden van ICTWaarborg (pdf) van toepassing.
Daarnaast hanteren wij ook onze eigen algemene voorwaarden (pdf).

Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar uw mening over deze site.
Data recovery betekent het terug­halen van verloren gege­vens van een harde schijf, USB stick, geheu­gen­kaart, floppy disk, ZIP disk, CD of DVD.
 
Het kan zijn dat bestan­den per ongeluk zijn weg­gegooid, het medium is gewist (geformat­teerd) of door een soft­ware of hard­ware prob­leem bestan­den lijken te zijn ver­dwe­nen.
 
Ook bij een her­in­stal­latie van Windows of het uit­voe­ren van "systeem herstel" met een CD of DVD kunnen van het bureau­blad of op de opstart­schijf uw eigen docu­men­ten niet meer zicht­baar zijn.
PC dokter is een veel gebruikte beschrij­ving van perso­nen die (mees­tal als bijver­dien­ste) repa­ra­tie en instal­la­tie van com­pu­ters aan­bieden. Alsof kennis over pc's iets heel bijzon­ders zou zijn om jezelf dokter te kunnen noemen. Is een tim­mer­man dan ook een "hout dokter" of een schil­der een "verf dokter"?
 
Profes­sio­nele bedrij­ven op dit gebied leve­ren gewoon diens­ten met men­sen die door stu­die en erva­ring als hun beroep com­pu­ter­pro­ble­men kun­nen oplos­sen.
Een harde schijf of ander opslag­me­dium is te verge­lij­ken met een boek, er zijn blad­zij­den (de bestan­den) en een inhouds­op­gave.
 
Als bestan­den worden weg­ge­gooid, of het me­dium wordt gefor­mat­teerd, wordt alleen de inhouds­op­gave ver­an­derd of ver­wij­derd, de bestan­den blijven gewoon staan.
 
De ruimte die ze inne­men wordt als leeg aange­merkt in de inhouds­op­gave, zodat hun plaats later kan worden inge­no­men door nieuwe bestan­den.
 
Als er nieuwe bestan­den worden opge­sla­gen, bestaat de kans dat hier­mee een oud bestand (gedeel­te­lijk) wordt ver­van­gen en daar­na dus niet meer met data recovery is terug te halen.
Een bestu­rings­sys­teem (Engels: operating system of afge­kort OS) is een pro­gramma (meestal een geheel van samen­wer­kende pro­gramma's) dat na het opstar­ten van een com­puter in het geheu­gen gela­den wordt en dat de func­tiona­li­teiten biedt om andere pro­gramma's uit te kun­nen voeren.
 
De meest bekende besturings­systemen zijn Windows (Microsoft), Linux en MacOs (Apple).
NAS (Network Attached Storage) staat voor een kastje met één of meer harde schij­ven, dat op het net­werk aan­geslo­ten is. Dit sys­teem maakt gebruik van het net­werk (TCP/IP) proto­col voor de data­over­dracht.
 
NAS appa­raten zijn in feite vol­waar­dige file­servers. Bij een NAS wordt het bestands­sys­teem beheerd van­uit het NAS sys­teem zelf, mees­tal een variant van Linux.
RAID is een afkorting van Redundant Arrays of Independent Disks en is de bena­ming voor een set metho­dieken voor fysieke data opslag op harde schijven waarbij de gege­vens over meer schij­ven ver­deeld worden, op meer dan 1 schijf worden opge­slagen, of beide, ten behoeve van snel­heids­winst en/of bevei­li­ging tegen gege­vens­ver­lies.
USB (Universal Serial Bus, of Univer­sele Seriële Bus) is een stan­daard voor de aan­slui­ting van rand­appara­tuur bij com­puters.
 
Een USB-2 aan­slui­ting haalt een theo­re­tische snelheid van 480 Mbps (60 MB/sec). De nieuwe USB-3 stan­daard bereikt snel­he­den tot 4800 Mbit/s (572 MB/s).
 
Een bijko­mend voor­deel van USB is dat deze de stroom­voor­zie­ning van de aange­sloten rand­appara­tuur kan ver­zorgen. Ook kan USB appara­tuur aan­ge­sloten worden zonder de com­puter te hoeven her­star­ten.
FireWire is een seriële com­puter bus­techno­logie ontworpen door Apple. FireWire heeft zich een (zij het kleinere) plek veroverd in de com­puter­wereld en consu­menten­elek­tronica naast USB.
 
FireWire is tevens bekend onder de namen IEEE 1394, IEEE 1394b en iLink (merk­naam van Sony).
eSATA staat voor external SATA (Serial Advanced Technology Attachment). eSATA maakt dit type aan­slui­ting geschikt voor externe schij­ven, met een maxi­mum kabel lengte van ca. 2 meter. De moderne SATA aan­slui­tin­gen heb­ben een theo­re­tische snel­heid van 6 Gbit/sec (750 MB/sec).
 
Ter vergelijking: een USB-2 aan­slui­ting haalt slechts een theo­re­tische 480 Mbps (60 MB/sec). De nieuwe USB-3 stan­daard bereikt snel­he­den tot 4800 Mbit/s (572 MB/s).
ATA (Advanced Technology Attachment) of IDE (Integrated Drive Electronics) is een standaard inter­face die de commu­ni­catie tussen het moe­der­bord van een com­pu­ter en schijf­sta­tions moge­lijk maakt. IDE wordt hoofd­zake­lijk gebruikt voor de aan­stu­ring van harde schij­ven en CD/DVD-sta­tions.
 
Er is een 4-polige (Molex) aanslui­ting voor de voe­dings­span­ning en een platte kabel met 40 of 80 aders voor de kop­pe­ling met het moeder­bord.
 
  
Serial ATA (ook wel SATA of S-ATA genoemd) is een computer­bus ontwor­pen voor het trans­port van gege­vens tussen de com­puter en de harde schijf. Serial ATA is de opvol­ger van de Parallel-ATA/PATA/P-ATA of IDE-bus. (ATA staat voor Advanced Technology Attachment)
 
Serial ATA gebruikt dun­nere kabels (de rode in het plaatje hieronder) dan de flat­cables van paral­lel ATA. De kabels kunnen niet omge­keerd worden aange­sloten, zoals dat bij veel vooral oudere IDE kabels het geval was.
 
  
ZIF (Zero Insertion Force) connec­tors zijn voor­zien van een mecha­nisme om, nadat de verbin­ding is aange­bracht, deze vast te zetten zodat een stabiele aanslui­ting ontstaat. Dit soort connec­tors wordt vaak toegepast bij proces­sors, in lap­tops en bij kleine hard­disks (te vinden in video camera's van o.a. Sony, iPod's en andere kleine draag­bare appara­tuur).
 
Een ZIF aanslui­ting mag alleen worden los­ge­maakt door eerst het ver­gren­de­lings mecha­nisme uit te schakelen, waarna de verbin­ding zonder moeite uit de connec­tor kan worden verwij­derd.
 
  
SCSI Small Computer System Interface [skoezie] is een con­trol­ler tech­nolo­gie die vooral gebruikt wordt om harde schij­ven te kop­pelen. SCSI con­tro­lers en SCSI schijven liggen aan de boven­kant van de markt en wor­den vooral gebruikt in zwaar­dere com­pu­ters, zoals servers en sys­te­men om video bestan­den te bewer­ken.
De File Allocation Table (afgekort tot FAT) is een tabel in het bestands­sys­teem dat ontwik­keld is voor MS-DOS en Windows. Het bestands­sys­teem wordt zelf ook FAT genoemd. De maximale grootte van een bestand is bij FAT 4 GB.
 
FAT wordt onder­steund door bijna alle bestaande bestu­rings­systemen voor de pc.
 
Daarom wordt FAT dik­wijls gebruikt om gege­vens te delen tussen ver­schil­lende bestu­rings­sys­te­men en wordt vaak gebruikt op media zoals geheu­gen­kaar­ten en USB sticks.
NTFS (New Technology File System) is het bestands­systeem dat gebruikt wordt door Microsoft Windows NT en zijn opvol­gers (Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows 7, Windows Server 2008 en Windows 8).
 
NTFS is geba­seerd op HPFS, het bestands­systeem dat door Microsoft en IBM is ontwik­keld voor OS/2. Boven­dien maakt het gebruik van bepaalde gegevens­struc­turen die de pres­taties, betrouw­baar­heid en gebruik van schijf­ruimte verbe­teren. NTFS voegde hier zaken zoals bevei­li­ging aan toe.
FATX is een spe­ciaal bestands­sys­teem dat is ont­wik­keld voor de Xbox van Microsoft.
 
Naast het spelen van com­puter­spel­len kan met het appa­raat DVD worden geke­ken en op de inge­bouw­de harde schijf muziek en andere bestan­den wor­den opge­slagen.
 
Als een met FATX gefor­mat­teerde harde schijf op een pc wordt aange­sloten, zijn de bestan­den niet zicht­baar.
In 1991 wilde de Fin Linus Torvalds, die op de uni­ver­si­teit ken­nis had ge­maakt met Unix, ook een soort­ge­lijk be­stu­rings­sys­teem heb­ben om thuis te ge­brui­ken. Omdat com­mer­ciële pak­ket­ten te duur waren, was hij ge­nood­zaakt het pak­ket Minix te ge­brui­ken.
 
Al snel vol­deed dit niet meer en hij be­sloot zijn eigen be­stu­rings­sys­teem te ma­ken. An­de­re ont­wik­ke­laars wer­den be­trok­ken bij Linus' pro­ject en zo groei­de Linux snel.
 
Tegenwoordig is Linux een com­pleet sys­teem met een gra­fi­sche gebrui­kers inter­face zoals Win­dows, dat kan wor­den toe­ge­past op vrij­wel alle hard­ware en bo­ven­dien gra­tis is.
Ext2 of second extended file system is een bestands­systeem voor de Linux kernel. De opvolger Third Extended File System (ext3) is bijna volledig compa­tibel met ext2.
 
Ext2 heeft een maxi­mum data­grootte van 4 terabytes en een maxi­mum lengte voor de bestands­naam van 255 tekens. Onder Linux zijn er echter andere beper­kin­gen waar­door een ext2 bestands­sys­teem slechts 2047 giga­bytes data kan bevat­ten. Som­mige pro­gramma's beper­ken de maxi­mum grootte van een bestand tot 2 GB.
Third Extended File System oftewel ext3 is een bestands­systeem dat wordt gebruikt door Linux bestu­rings­sys­te­men. Het is tegen­woordig stan­daard voor de meeste Linux distri­buties. Ext3 is in essen­tie een ext2 bestands­systeem, aange­vuld met een jour­naal.
 
Ext3 kent vrij­wel geen frag­men­tatie en defrag­men­teren is daardoor over­bodig.
Fourth Extended File System oftewel ext4 is een bestands­systeem dat wordt gebruikt door Linux bestu­rings­sys­te­men. Het bevat veel ver­be­te­rin­gen t.o.v de voor­gan­ger ext3, zoals het opti­ma­li­seren van de schijf­in­de­ling voor snel­heid.
XFS is een bestands­systeem dat is ont­wik­keld door Silicon Graphics, Inc (SGI) voor het IRIX-bestu­rings­sys­teem. In mei 2000 heeft SGI XFS vrij­ge­geven onder de GNU General Public License.
 
Hoewel het erg lijkt op het stan­daard Linux Ext3 bestands­sys­teem, is XFS sneller maar ook gevoe­liger voor fouten bij schrij­ven.
Het ReiserFS is ontstaan vanuit een idee dat Hans Reiser had in 1984 - het ver­enigen van een bestands­sys­teem met data­base-tech­no­logie. Het alge­mene idee was dat data­bases in staat zijn om zeer effi­ciënt om te gaan met grote hoe­veel­heden gege­vens en dat een bestands­sys­teem dat ook moet kunnen.
 
Reiser vond het vreemd dat de meeste bestands­sys­temen juist geop­ti­ma­li­seerd worden voor grote bestanden, ter­wijl de meeste bestanden vrij klein zijn.
Mac OS X is het huidige besturings­systeem van Apple, geba­seerd op ele­menten van Mac OS 9 en NeXT. Het werkt officieel alleen op Macintosh com­puters die zijn uitge­rust met een PowerPC of Intel processor.
HFS Plus of HFS+ is een bestands­sys­teem ontwikkeld door Apple als opvol­ger van hun Hier­archical File System (HFS) als het belang­rijk­ste bestands­sys­teem dat wordt gebruikt in Macintosh com­puters (of andere sys­te­men met Mac OS).
 
Het is ook of één van de for­ma­ten die wordt gebruikt in de iPod en iPad.
Het bestands­systeem is een onder­deel van het bestu­rings­sys­teem (bijvoorbeeld Windows, Mac OS of Linux) en verzorgt alle hande­lin­gen die nodig zijn voor het schrijven en lezen van bestan­den op diverse opslag­media, zoals bijvoor­beeld harde schijven, CD/DVD of USB sticks.
 
De bekendste bestands­sys­temen zijn FAT of NTFS (Windows), HPFS (Mac OS) en ext2, ext3 en ext4 (Linux).
De koppen (heads) van een hard­disk kunnen de infor­matie die op de ma­gne­tische laag op de schijf (platter) staat schrijven en lezen. Deze kop­pen zit­ten aan het einde van een be­we­gen­de arm en zwe­ven door een spe­ciale vorm­ge­ving op een lucht­kus­sen van een fractie van een micro­me­ter boven de schijf, maar mogen het opper­vlak niet raken.
 
Als dit gebeurt is de kans groot dat de kop afbreekt en men noemt dit een "head crash". Vaak raakt het meta­len uit­einde van de arm dan de schijf en wordt daar­door de mag­ne­ti­sche laag en dus de daar­in opge­slagen infor­ma­tie defi­ni­tief bescha­digd.
 
  
Als een harde schijf een plot­se­linge schok krijgt, bij­voor­beeld door val­len of sto­ten, kan de lees/schrijf kop van de schijf de data­plaat (plat­ter) raken. In veel geval­len raakt hierbij de kop bescha­digd of breekt af.
 
Een bescha­digde kop zal nooit meer uit zich­zelf gaan wer­ken en kan meer schade ver­oor­za­ken wan­neer gepro­beerd wordt de harde schijf opnieuw te star­ten. De kop kan de mag­ne­ti­sche laag van de plat­ter per­ma­nent bescha­digen, waar­door de gegevens voor­goed ver­lo­ren gaan.
Bad blocks (ook wel "bad sectors" genoemd) zijn plek­ken op de harde schijf waarvan de gege­vens niet meer goed kun­nen wor­den gele­zen. Deze kun­nen ontstaan door een hard­ware pro­bleem met de schijf of door soft­ware­ma­tige bescha­di­ging van het bestands­sys­teem.
 
Het opnieuw for­mat­teren van de schijf is soms genoeg om der­ge­lijke proble­men te her­stellen, maar doe dit uiteraard niet als de op de schijf aanwe­zige gege­vens via data recovery moeten worden terug gehaald!
 
Wij gebrui­ken soft­ware gereed­schap­pen voor het her­stel­len van deze bad blocks, zodat daarna met data recovery mees­tal nog veel is terug te halen.
Er zijn diverse (ook gratis) programma's voor data recovery. Er zijn echter maar een paar commer­ciële pak­ket­ten die het maxi­mum aantal bestan­den kunnen opspo­ren en terug­halen.
 
De gratis progam­ma's kunnen mees­tal alleen via de prul­len­bak verwij­derde bestan­den terug­halen, als er is gefor­mat­teerd of het opslag­me­dium software fouten (bad blocks) bevat, bieden deze pro­gramma's vaak geen oplos­sing.
 
Bij gebruik van alle pak­ket­ten geldt dat zonder kennis over hoe deze pro­gram­ma's werken het middel vaak erger dan de kwaal is: uw data wordt over­schre­ven en is voor­goed verlo­ren. Als u hier toch mee wilt experi­men­teren, doe dan eerst een test met onbe­lang­rijke gege­vens, zodat u de wer­king van de soft­ware zonder gevaar leert kennen.
Een "image" is een exacte kopie van een opslag­medium. Deze image bevat alle bestanden en de stuk­tuur van het origi­neel, dus ook de nog aanwe­zige verloren en bestan­den en bestands­frag­men­ten.
 
Met profes­sio­nele data reco­very program­ma's kan een derge­lijke image worden gela­den en gedraagt deze zich pre­cies zoals het origi­neel. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat als er onver­wacht iets fout gaat bij de reco­very, de origi­nele data nog steeds ongewij­zigd beschik­baar is.
Een cleanroom is een ruimte, waarin de maxi­male grootte van de aan­we­zige stof­deel­tjes aan strenge eisen moet vol­doen. Alleen in een der­ge­lijke ruimte kan een harde schijf voor repa­ra­tie wor­den open­ge­maakt.
 
Een poging om een harde schijf in een nor­male ruimte te ope­nen bete­kent dat er stof en andere ver­ont­rei­nigin­gen de in schijf kun­nen komen. Het gevolg is mees­tal dat de schijf hierna niet meer werkt en data recovery mis­schien niet meer moge­lijk is.
Een SSD (Solid State Drive) werkt met flash geheu­gen, zoals een geheu­gen­kaart of USB stick.
 
Een SSD bevat dus geen bewe­gen­de onder­de­len, zoals een tra­di­tio­ne­le (me­cha­ni­sche) harde schijf en is dus vrij­wel onge­voe­lig voor val­len of sto­ten.
Het BIOS (Basic Input Output System) is soft­ware die een com­puter gebruikt om op te starten en bevindt zich in een inge­bouwde geheu­gen­chip en heeft dus niets te maken met Win­dows of een an­der bestu­rings­sys­teem.
 
Bij het aanzet­ten van de pc voert deze instruc­ties uit die in dit geheu­gen staan, waar­onder het testen van de hard­ware (ook de harde schijf) en rand­appara­tuur. Pas als deze tests met suc­ces zijn uitge­voerd wordt het bestu­rings­systeem (bij­voor­beeld Windows) van de harde schijf opge­haald en opge­start.
 
Het BIOS biedt ook de mogelijk­heid de com­puter te bevei­ligen met een wacht­woord, dat moet worden inge­geven voor­dat het sys­teem opstart.
 
Het BIOS is opgeslagen in een chip op het moe­der­bord van de com­puter en wordt van span­ning voor­zien door een bat­te­rijtje, ook als de pc uit­staat.
S.M.A.R.T. (Self-Moni­toring Ana­lysis and Repor­ting Tech­no­logy) is ont­wik­keld door IBM. Deze soft­ware zal de schijf con­stant tes­ten op even­tu­ele fou­ten en daar mel­ding van ma­ken.
Een driver (stuur­programma) is een specifiek stuk soft­ware dat een verbin­ding legt tussen de hard­ware en het bestu­rings­sys­teem (bijvoorbeeld Windows).
 
Het stuur­pro­gramma zorgt ervoor dat bij het ontwik­kelen van program­ma's geen reke­ning gehouden hoeft te worden met de gebruikte hard­ware. Op een uni­forme manier kan het programma het bestu­rings­systeem aanspre­ken. Het bestu­rings­sys­teem spreekt vervolgens de hard­ware aan via het stuur­programma.
 
Voorbeeld: een pro­gramma geeft de opdracht "print", het bestu­rings­sys­teem stuurt nu via de drivers de juiste com­mando's naar de printer om die opdracht uit te voeren.
Op een moderne harde schijf worden de gege­vens zo com­pact opgeslagen, dat het klein­ste krasje of stofje op een harde schijf gemak­ke­lijk 1000 blad­zijden tekst bescha­digt. De mag­ne­tische koppen zweven door een spe­ci­ale vorm­ge­ving op een lucht­kus­sen van onge­veer 0,03 tot 0,05 micro­me­ter boven het snel draai­ende schijf­op­per­vlak.
 
Ter verge­lij­king: de dikte van een men­sen­haar is onge­veer 60 micro­me­ter. Een micro­sco­pisch klein stof­deel­tje dat tussen de kop en de schijf is gekomen, kan dus grote gevol­gen hebben.
Een harde schijf is gevoelig voor stati­sche electri­ci­teit. Zorg bij het uitbou­wen voor een goede aar­ding van zowel de com­puter als uzelf.
 
Houd daarom tijdens het demon­teren met één hand altijd de kast vast of gebruik een daarvoor verkrijg­bare pols­band. Doe de schijf direct na het uit­bou­wen in een anti-stati­sche plastic zak of wikkel hem in gewoon kopieer­papier.
USB stick of geheu­gen­kaart: in een enve­lop met lucht­bellen­folie.
 
Harde schijf: Doe een anti­sta­tische zak om de schijf of als u die niet bij de hand heeft, wikkel hem dan in gewoon kopieer­papier. Doe de schijf in een doos en zorg voor mini­maal twee vingers ruimte tussen de schijf en de wanden van de doos. Vul de tussen­ruimte op met verend mate­riaal, zoals schuim­blokjes of meer­dere lagen lucht­bellen­folie.
 
Voor floppy disk, CD, DVD en Zip disks zijn spe­ciale ver­pak­kin­gen te koop.
U kunt de kosten van onze data recovery moge­lijk­heden rustig bekij­ken en als u wilt de uit­komst printen, zodat u onze prijzen kunt ver­ge­lijken met die van onze col­lega's.
 
De bere­ke­ning wordt op onze server uitge­voerd en daarbij wor­den geen per­soon­lijke gege­vens opge­slagen. U krijgt van ons dus geen onge­vraagde e-mails en wordt ook niet via de tele­foon bena­derd.
 
Voor meer infor­ma­tie over ons privacy beleid kijk in de map "Algemeen" op de pagina "Privacy".
Er wordt op internet veel geschreven over data recovery proble­men en oplos­singen, vooral in diverse forums. Som­mige infor­matie kan waarde­vol zijn, maar meestal is de beschreven oplos­sing of methode niet aan te raden of verergert deze de schade.
 
Zo lazen wij dat één van de forum gebruikers een pro­gramma had gevonden, dat in staat was een bestand, dat al vijf keer was over­schre­ven, toch nog terug te halen. Tsja, was het maar waar.
 
Er zijn ook soft­ware oplos­sin­gen die ver­an­de­rin­gen op een de­fec­te schijf pro­be­ren te maken. Niet ge­brui­ken als u uw data nog wilt terug zien.
Trefwoorden: data recovery datarecovery computer pc bestand afhalen terughalen gegevens recovery recupereren recuperatie data herstellen gegevensherstel dataherstel kwijt gewist goedkoop goedkope geformatteerd verloren prullenbak prullebak verwijderd delete wissen documenten schijven schijf harde disk hd hdd disc kapot defect defekt stuk beschadigd hardeschijf extern probleem problemen fragmentatie defragmenteren harddisk harddisc philips ibm medion mac macintosh apple reparatie repareren crash gecrasht geformateerd terughalen ntfs fat partitie partition scsi nas smart bad sectors blocks data recovery alienware alternate panasonic dell paradigit amd sony fujitsu msi intel asus hp ibm samsung compaq shuttle acer toshiba xxodd mp medion packard-bell lenovo wd restore file the hague
Wait