Data recovery algemeen

Op deze pagina vindt u meer informatie over de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van data recovery. Data recovery betekent letterlijk het herstellen van gegevens.

Over recovery (herstel) van Windows vindt u hier meer informatie.

Als u vragen heeft over data recovery,
bel dan 06 55 88 66 41 voor gratis advies .
 U kunt ook een indicatie van de kosten zelf uitrekenen.

Om te beginnen misschien een open deur: zorg dat u van alle belangrijke gegevens een kopie (back-up) heeft op een ander medium!
Wij staan er versteld van wat er allemaal voor data recovery binnenkomt: hele afstudeerprojecten op een USB stick, de complete administratie van een bedrijf op de harde schijf van een laptop, digitale foto's van vele jaren op de schijf van een PC, allemaal onleesbaar en natuurlijk geen back-up beschikbaar.

Daar zijn ook harde schijven en USB sticks bij, waar men zelf (of die handige buurman) van alles heeft geprobeerd om de gegevens te redden. In dat geval geldt meestal : de kans op succes bij data recovery wordt kleiner naarmate er meer mensen "naar gekeken" hebben.

Veel mensen belanden op onze site op zoek naar software voor het zelf herstellen van verloren bestanden.
Helaas bestaat er niet één software pakket dat in alle gevallen de oplossing biedt. Data recovery is een vak apart en ook niet iedere "PC dokter" beschikt over de juiste ervaring en hulpmiddelen.
En op internet zijn ook veel fabeltjes over herstel en data recovery van harde schijven te vinden.
Data recovery (terughalen van verloren bestanden) van uw harde schijf, CD of DVD, USB stick of geheugenkaart (digitale camera's).
Bel 06 55886641 voor meer informatie of gratis advies.

Wij kunnen data recovery uitvoeren op diverse media zoals (zie ook harddisk formaten):

Wat is de kans dat wij uw gegevens kunnen terughalen?

Helaas is hierop geen eenvoudig antwoord te geven, omdat de kans op succes van veel factoren afhankelijk is, hoe is het probleem ontstaan (formatteren, per ongeluk verwijderd, prullenbak geleegd, etc.).
Er zijn aanbieders van data recovery, die een slagingskans van meer dan 90% beweren te kunnen bieden bij data recovery, helaas is onze ervaring dat dit soort percentages niet haalbaar zijn. Ga bij de selectie van een aanbieder ook niet uit van de prijs, een hogere prijs betekent lang niet altijd een grotere kans van slagen.

Op onze site kunt u een prijsindicatie zelf uitrekenen en voor harde schijven een kosten vergelijking bekijken van diverse aanbieders.

Wat u in ieder geval niet moet doen

Om de kans op succesvolle data recovery te vergroten geldt in alle gevallen: het medium niet meer gebruiken !
Als het de opstart schijf (bij Windows meestal de C schijf) betreft betekent dit dus ook het systeem niet meer opstarten. Het besturingssysteem schrijft bij het opstarten en afsluiten allerlei informatie op de harde schijf en hierdoor kunnen uw waardevolle bestanden worden overschreven.
Bij digitale camera's dus ook geen nieuwe foto's op dezelfde geheugenkaart opslaan.

Als u vragen heeft, bel dan 06 55 88 66 41
voor gratis advies .

Onze oplossing

 1. De eerste (gratis) stap is ons bellen over in welke omstandigheden het verlies van gegevens is ontstaan en om hoeveel data het gaat. Wij adviseren u dan over de te nemen stappen en geven als dat mogelijk is een inschatting van de kosten.
 2. Bij harde schijven kunnen wij via een goedkoop vooronderzoek vaststellen hoeveel gegevens zijn terug te halen en hoeveel tijd daarmee is gemoeid. Voor dit vooronderzoek hebben wij alleen de defect harde schijf nodig, dus als u in staat bent deze zelf uit te bouwen kunt u alleen de schijf brengen of opsturen. Voor andere media is geen vooronderzoek nodig.
  Wij bellen u dan over de totale kosten van een mogelijke recovery.
 3. Als u besluit de recovery door ons te laten uitvoeren, doen wij dit op basis van een uurtarief plus de kosten van de gebruikte media (CD of DVD) en eventuele verzendkosten. Als u afziet van de recovery betaalt u alleen de eventuele onderzoeks- en verzendkosten.

Lees meer over recovery van een harde schijf, USB stick, geheugenkaart of andere media.

De kosten

Op deze site kunt u zelf geheel vrijblijvend een indicatie van de kosten uitrekenen. De meeste aanbieders van data recovery werken met prijzen per hoeveelheid teruggehaalde gegevens en in vergelijking daarmee zijn de kosten bij ons veel lager. Als u op internet zoekt op "data recovery" kunt u die tarieven zien. Van de tarieven voor data recovery van harde schijven hebben wij een overzicht gemaakt.

Waarom zijn wij veel goedkoper?

 • Wij werken vanuit huis, dus geen duur pand, hoge personeelskosten, etc.
 • Wij beschikken niet over een dure "cleanroom".
 • Wij berekenen alleen de gewerkte uren tegen een redelijk tarief.

Tips voor data recovery

Er zijn een aantal via internet te downloaden gratis programma's die meestal in simpele gevallen kunnen helpen. Als u toch zelf een poging wilt wagen, lees dan eerst deze tips:

 • Bedenk vooraf hoe belangrijk de gegevens zijn en wat de gevolgen zijn als de recovery niet lukt of helemaal verkeerd gaat.
 • Als u gegevens mist van de opstart schijf (meestal de C schijf), start de computer niet meer op van die schijf , maar start op van een andere schijf met Windows of van een CD of DVD.
 • Als u niet goed weet hoe het programma werkt en u de verkeerde opties kiest, kunnen de bestanden voorgoed zijn verdwenen.
 • Installeer de recovery software nooit op het medium waarvan u gegevens mist.
 • Experimenteer eerst op onbelangrijke gegevens voordat u een poging tot recovery van uw data doet.
 • Sla de terug te halen bestanden nooit op op hetzelfde medium dat u probeert te herstellen.
 • Kijk uit met allerlei (misschien goed bedoelde) recovery-adviezen via internet.
 • Als bestanden eenmaal (gedeeltelijk) zijn overschreven, zijn ze echt voorgoed verloren en ook niet meer met andere recovery software terug te halen!
 • Bekijk ook de voorbeelden van vragen die wij krijgen over data recovery.

Veel gestelde vragen

Wat moet ik doen als ik belangrijke gegevens kwijt ben?
Vakkundige hulp zoeken, wij helpen u graag bij data recovery. Wij starten uw systeem vanaf een CD-ROM, waardoor de originele inhoud van de schijf niet wordt gewijzigd.
Er zijn een aantal dingen, die u beslist niet moet doen:
1. Doorgaan met het gebruiken van schijf of ander opslag medium waarop de missende gegevens zouden moeten staan.
2. Als het de systeemschijf betreft (meestal C), worden bij het opstarten en weer afsluiten door Windows allerlei instellingen op de schijf opgeslagen, dus het systeem niet meer opstarten.
3. Met onvoldoende kennis van data recovery proberen de data terug te (laten) halen. Hierbij bestaat de kans dat uw verloren bestanden voorgoed worden overschreven en dus niet meer zijn terug te halen.
Ik heb Windows opnieuw geïnstalleerd zonder een back-up te maken en ben mijn bestanden en instellingen kwijt.
Stop onmiddellijk met verdere installatie en start Windows niet meer op. Bij een nieuwe installatie "denkt" Windows dat uw schijf leeg is en zet de benodigde bestanden op deze "lege" schijf.
In werkelijkheid zijn niet alle bestanden verdwenen, maar Windows ziet ze alleen niet meer. Alles wat u verder doet met Windows (zelfs opnieuw opstarten en afsluiten) heeft tot gevolg dat er informatie op de schijf wordt geschreven. Dit kan betekenen dat oude bestanden worden overschreven en deze dus voorgoed zijn verdwenen.
Met onze data recovery service kunnen wij de meeste bestanden weer voor u terug halen.
Mijn harde schijf maakt klikkende, piepende of krassende geluiden, wat betekent dit?
Uw harde schijf heeft een hardware probleem. De verschijnselen zijn: de schijf wordt niet meer door Windows herkend en als dit de systeemschijf (meestal C:) betreft start Windows dus ook niet meer op. Als er op de schijf belangrijke gegevens staan, in ieder geval de computer onmiddellijk uitzetten en de schijf niet meer gebruiken.
Ik ben belangrijke bestanden kwijt maar er zijn verschillende goedkope data recovery programma's op het internet te vinden. Waarom zou ik dan een bedrijf inschakelen?
Wij raden u niet aan om met zulke data recovery programma's uw data zelf te proberen te recoveren. Één van de grootste problemen bij deze programma's is dat zij vaak tijdens het recovery proces de inhoud van de harddisk veranderen.
Meestal kunnen deze programma's alleen een paar specifieke software probleem oplossen. Als u een ander probleem hebt dan is de kans groot dat zij meer schade aan uw harddisk toebrengen.
Data recovery is een vak en als de verloren gegevens belangrijk voor u of uw bedrijf zijn moet u zeker niet met de kapotte disk gaan experimenteren.
Kan een defecte harde schijf worden gerepareerd?
Misschien, maar voor zo'n reparatie is een cleanroom noodzakelijk. De reparatiekosten bedragen hierdoor al gauw vele honderden euro's en met de huidige prijzen van nieuwe schijven is dit dus niet haalbaar.
Data recovery bedrijven die over een cleanroom beschikken repareren alleen tijdelijk, om in staat te zijn de gegevens weer terug te halen. De schijf is weer in de oude (defecte) staat als u hem terug krijgt.
Hoe werkt data recovery van een harde schijf?
Het recovery proces bestaat bij ons uit vijf fasen:
1. Wij doen een vooronderzoek om vast te stellen of de schijf leesbaar is, als dit zo is kunnen wij een inschatting van de kosten maken. Bij ernstige problemen met de hardware moeten wij u doorverwijzen naar een recovery bedrijf dat beschikt over een "cleanroom" (zie vorige vraag).
2. Wij proberen een kopie van de hele schijf te maken, om de kans op verdere beschadigingen te voorkomen.
3. Het recovery proces zelf, nadat een aantal dingen zijn gecontroleerd en ingesteld, verloopt automatisch en duurt een aantal uren, afhankelijk van de grootte van de harde schijf.
4. Daarna moet handmatig een selectie worden gemaakt van de mappen of soorten bestanden die voor u belangrijk kunnen zijn. Het gaat hier om uw eigen bestanden, het terughalen van programma's of Windows bestanden is meestal zinloos.
5. Deze bestanden worden nu teruggehaald en op een andere harde schijf opgeslagen. De uiteindelijke levering kan plaatsvinden op een medium naar keuze, CD, DVD of harde schijf.
Volgens mijn leverancier of de fabrikant valt mijn harde schijf binnen de garantie termijn, simpel opsturen en omruilen toch?
Als de gegevens op de schijf voor u niet belangrijk zijn is dit de beste oplossing. U krijgt een nieuwe schijf terug, maar die is natuurlijk leeg. Hierop moet een complete installatie van Windows en alle andere software worden uitgevoerd.
Anders eerst een recovery laten uitvoeren, voordat u de schijf opstuurt of omruilt.
Ik heb programma xxx voor data recovery, dan kan ik het toch zelf?
Er zijn diverse (ook gratis) programma's voor data recovery. Er zijn echter maar een paar commerciële pakketten die het maximum aantal bestanden kunnen opsporen en terug halen (o.a. van Ontrack en Runtime Software). Bij gebruik van alle pakketten geldt dat zonder kennis over hoe deze programma's werken het middel vaak erger dan de kwaal is: uw data wordt overschreven en is voorgoed verloren.
Wij krijgen regelmatig harde schijven voor data recovery aangeboden, nadat eerdere (eigen) pogingen om de gegevens terug te halen zijn mislukt. In een aantal van deze gevallen was hierdoor het grootste deel van de verloren bestanden helaas permanent overschreven.
Kunnen gegevens van een beschadigde CD of DVD ook worden teruggehaald?
Waarschijnlijk wel, ook als Windows de CD of DVD niet meer herkent. Het niet meer leesbaar zijn wordt meestal veroorzaakt door krassen en andere fysieke beschadigingen.
In ieder geval niet proberen met allerlei schoonmaakmiddelen de beschadigingen te herstellen, de beschermende plastic laag is erg dun!
Halen jullie ook gegevens terug van USB sticks of geheugenkaarten?
Voor deze media geldt hetzelfde als voor harde schijven. In ieder geval de USB stick niet meer gebruiken of de geheugenkaart uit b.v. een digitale camera verwijderen en geen nieuwe opnames maken. Er is op onze site een aparte pagina over het recoveren van USB sticks en geheugenkaarten.
Is een defecte USB stick te repareren?
Dat hangt af van wat er precies defect is. In ieder geval kunnen wij een poging wagen en alleen als het doel hiervan is de opgeslagen gegevens terug te halen. U kunt op onze site meer lezen over het recoveren en repareren van USB sticks.
Ik heb mijn harde schijf of laptop laten vallen, wat nu?
Als de schijf nog werkt is de kans groot dat door de schok kleine beschadigingen zijn ontstaan op het oppervlak van de schijf. Hierdoor zijn minuscule deeltjes losgeraakt die op termijn de schijf ernstiger zullen beschadigen.
In het begin lijkt alles normaal, maar na verloop van tijd (dat kan soms maanden duren) zullen zich waarschijnlijk steeds meer lees- en schrijffouten voordoen met verlies van bestanden tot gevolg.
Maak dus regelmatig back-ups op een ander medium of vervang de schijf voordat er problemen optreden. Er zijn programma's die een complete harde schijf kunnen kopiëren (zie disk cloning), zodat u niet alles opnieuw hoeft te installeren.
Wat kost data recovery?
Wij werken tegen een uurtarief (zie tarieven voor particulieren en zakelijke klanten). De totale kosten hangen af van een aantal factoren: de grootte van de harde schijf, de mate van beschadiging en de hoeveelheid terug te halen gegevens. Het terughalen van bijvoorbeeld een "Mijn documenten" map van een normaal leesbare schijf betekent ongeveer 2 tot 3 uur werk. Op deze site kunt u zelf een indicatie van de kosten uitrekenen.

Als u vragen heeft over data recovery,
bel dan 06 55 88 66 41 voor gratis advies .
 U kunt ook een indicatie van de kosten zelf uitrekenen.

Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar uw mening over deze site.
PC dokter is een veel gebruikte beschrij­ving van perso­nen die (mees­tal als bijver­dien­ste) repa­ra­tie en instal­la­tie van com­pu­ters aan­bieden. Alsof kennis over pc's iets heel bijzon­ders zou zijn om jezelf dokter te kunnen noemen. Is een tim­mer­man dan ook een "hout dokter" of een schil­der een "verf dokter"?
 
Profes­sio­nele bedrij­ven op dit gebied leve­ren gewoon diens­ten met men­sen die door stu­die en erva­ring als hun beroep com­pu­ter­pro­ble­men kun­nen oplos­sen.
RAID is een afkorting van Redundant Arrays of Independent Disks en is de bena­ming voor een set metho­dieken voor fysieke data opslag op harde schijven waarbij de gege­vens over meer schij­ven ver­deeld worden, op meer dan 1 schijf worden opge­slagen, of beide, ten behoeve van snel­heids­winst en/of bevei­li­ging tegen gege­vens­ver­lies.
USB (Universal Serial Bus, of Univer­sele Seriële Bus) is een stan­daard voor de aan­slui­ting van rand­appara­tuur bij com­puters.
 
Een USB-2 aan­slui­ting haalt een theo­re­tische snelheid van 480 Mbps (60 MB/sec). De nieuwe USB-3 stan­daard bereikt snel­he­den tot 4800 Mbit/s (572 MB/s).
 
Een bijko­mend voor­deel van USB is dat deze de stroom­voor­zie­ning van de aange­sloten rand­appara­tuur kan ver­zorgen. Ook kan USB appara­tuur aan­ge­sloten worden zonder de com­puter te hoeven her­star­ten.
FireWire is een seriële com­puter bus­techno­logie ontworpen door Apple. FireWire heeft zich een (zij het kleinere) plek veroverd in de com­puter­wereld en consu­menten­elek­tronica naast USB.
 
FireWire is tevens bekend onder de namen IEEE 1394, IEEE 1394b en iLink (merk­naam van Sony).
eSATA staat voor external SATA (Serial Advanced Technology Attachment). eSATA maakt dit type aan­slui­ting geschikt voor externe schij­ven, met een maxi­mum kabel lengte van ca. 2 meter. De moderne SATA aan­slui­tin­gen heb­ben een theo­re­tische snel­heid van 6 Gbit/sec (750 MB/sec).
 
Ter vergelijking: een USB-2 aan­slui­ting haalt slechts een theo­re­tische 480 Mbps (60 MB/sec). De nieuwe USB-3 stan­daard bereikt snel­he­den tot 4800 Mbit/s (572 MB/s).
NAS (Network Attached Storage) staat voor een kastje met één of meer harde schij­ven, dat op het net­werk aan­geslo­ten is. Dit sys­teem maakt gebruik van het net­werk (TCP/IP) proto­col voor de data­over­dracht.
 
NAS appa­raten zijn in feite vol­waar­dige file­servers. Bij een NAS wordt het bestands­sys­teem beheerd van­uit het NAS sys­teem zelf, mees­tal een variant van Linux.
Een bestu­rings­sys­teem (Engels: operating system of afge­kort OS) is een pro­gramma (meestal een geheel van samen­wer­kende pro­gramma's) dat na het opstar­ten van een com­puter in het geheu­gen gela­den wordt en dat de func­tiona­li­teiten biedt om andere pro­gramma's uit te kun­nen voeren.
 
De meest bekende besturings­systemen zijn Windows (Microsoft), Linux en MacOs (Apple).
Een harde schijf of ander opslag­me­dium is te verge­lij­ken met een boek, er zijn blad­zij­den (de bestan­den) en een inhouds­op­gave.
 
Als bestan­den worden weg­ge­gooid, of het me­dium wordt gefor­mat­teerd, wordt alleen de inhouds­op­gave ver­an­derd of ver­wij­derd, de bestan­den blijven gewoon staan.
 
De ruimte die ze inne­men wordt als leeg aange­merkt in de inhouds­op­gave, zodat hun plaats later kan worden inge­no­men door nieuwe bestan­den.
 
Als er nieuwe bestan­den worden opge­sla­gen, bestaat de kans dat hier­mee een oud bestand (gedeel­te­lijk) wordt ver­van­gen en daar­na dus niet meer met data recovery is terug te halen.
U kunt de kosten van onze data recovery moge­lijk­heden rustig bekij­ken en als u wilt de uit­komst printen, zodat u onze prijzen kunt ver­ge­lijken met die van onze col­lega's.
 
De bere­ke­ning wordt op onze server uitge­voerd en daarbij wor­den geen per­soon­lijke gege­vens opge­slagen. U krijgt van ons dus geen onge­vraagde e-mails en wordt ook niet via de tele­foon bena­derd.
 
Voor meer infor­ma­tie over ons privacy beleid kijk in de map "Algemeen" op de pagina "Privacy".
Er wordt op internet veel geschreven over data recovery proble­men en oplos­singen, vooral in diverse forums. Som­mige infor­matie kan waarde­vol zijn, maar meestal is de beschreven oplos­sing of methode niet aan te raden of verergert deze de schade.
 
Zo lazen wij dat één van de forum gebruikers een pro­gramma had gevonden, dat in staat was een bestand, dat al vijf keer was over­schre­ven, toch nog terug te halen. Tsja, was het maar waar.
 
Er zijn ook soft­ware oplos­sin­gen die ver­an­de­rin­gen op een de­fec­te schijf pro­be­ren te maken. Niet ge­brui­ken als u uw data nog wilt terug zien.
Een cleanroom is een ruimte, waarin de maxi­male grootte van de aan­we­zige stof­deel­tjes aan strenge eisen moet vol­doen. Alleen in een der­ge­lijke ruimte kan een harde schijf voor repa­ra­tie wor­den open­ge­maakt.
 
Een poging om een harde schijf in een nor­male ruimte te ope­nen bete­kent dat er stof en andere ver­ont­rei­nigin­gen de in schijf kun­nen komen. Het gevolg is mees­tal dat de schijf hierna niet meer werkt en data recovery mis­schien niet meer moge­lijk is.
Trefwoorden: software programma windows data recovery data recovery computer pc schijf foto cd dvd mijn documenten bureaublad bestanden terughalen gegevens herstellen gegevens herstellen gegevensherstel dataherstel kwijt gewist geformatteerd verloren prullenbak verwijderd delete wissen documenten geheugenkaart usb-stick floppy zip den haag scheveningen voorburg rijswijk wassenaar regio haaglanden westland zoetermeer leiden voorschoten leidschendam delft alienware alternate panasonic dell paradigit amd sony fujitsu msi intel asus hp ibm samsung compaq shuttle acer toshiba xxodd mp medion packard-bell lenovo the hague
Wait