USB stick recovery en reparatie

Wegens misbruik van onze data recovery service accepteren we alleen USB sticks, waarvan het recovery formulier volledig is ingevuld, ook als u dit formulier niet kunt afdrukken (zie algemene voorwaarden).
Als u de USB stick zelf komt brengen maak dan eerst een afspraak 
U kunt op de zelfde pagina ook een vrijblijvende prijsindicatie van de kosten uitrekenen.

Voor data recovery (gegevens herstel) van externe (USB) harde schijven klik hier.
Over recovery (herstel) van Windows vindt u hier meer informatie.

Als u vragen heeft over data recovery van een USB stick,
bel dan 06 55 88 66 41 voor gratis advies .
 U kunt ook een indicatie van de kosten zelf uitrekenen.

Bel 06 55886641 voor meer informatie of gratis advies.

Samenvatting

Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over USB sticks, het gebruik, data recovery en reparatie. Een USB stick (ook wel memory stick of pen drive genoemd) is bijzonder handig, altijd uw gegevens bij de hand. Helaas kunnen USB sticks ook kapot gaan, software problemen door verkeerde behandeling of er simpel per ongeluk op gaan staan kunnen uw data ontoegankelijk maken.

Als u niet geïnteresseerd bent in alle technische uitleg, maar gewoon uw gegevens terug wil laten halen, kijk dan bij "Hoe werkt onze data recovery service". Wij helpen u graag bij het terughalen van uw waardevolle gegevens.

Data recovery - Bestanden kwijt? USB stick defect? Data recovery van uw USB stick al vanaf € 50,-.

 Veel mensen gebruiken een USB stick als een harde schijf, bestanden worden alleen op de stick opgeslagen en ook daarop bewerkt. Behalve het gevaar van hardware beschadiging (per ongeluk tegen stoten, etc.) is ook de levensduur van een USB stick beperkt (zie flash geheugen),wordt niet altijd "veilig verwijderd: (zie veilig verwijderen) en is de kans op verlies van gegevens dus erg groot. Natuurlijk gebruiken wij zelf ook USB sticks als transport medium om gegevens tussen pc's uit te wisselen. Die gegevens zijn altijd een kopie van bestanden die op een harde schijf bewaard worden en waarvan ook een back-up wordt gemaakt.

We onderscheiden twee soorten problemen bij USB sticks: hardwarematige fouten en software problemen ontstaan door gebruikers fouten (niet veilig verwijderen van de USB stick) of veroorzaakt door fouten in Windows.

Bij hardware fouten zelf proberen reparaties (solderen) uit te voeren maakt de schade meestal groter. Zonder enige ervaring met data recovery aan de slag gaan met allerlei recovery software of andere hulpmiddelen is geen goed idee, tenzij de verloren gegevens niet belangrijk zijn.

Problemen en symptomen

Symptomen van hardware problemen met een USB stick kunnen zijn:

 • De USB stick is zichtbaar beschadigd (connector afgebroken of verbogen).
 • De USB stick wordt niet herkend.
 • Het lampje op de USB stick gaat niet branden.
 • Windows vraagt of de USB stick moet worden geformatteerd.

In bovenstaande gevallen is de USB stick niet met software te herstellen, alleen een kan hier misschien helpen.

Symptomen van software problemen met een USB stick kunnen zijn:

 • Windows herkent de USB stick.
 • Geen bestanden te zien op de USB stick.
 • Bestanden of mappen ontbreken of zijn beschadigd.

Wat moet u (niet) doen?

 • In ieder geval de USB stick niet meer gebruiken.
 • Bedenk voordat u iets doet hoe waardevol de verloren gegevens zijn en wat het voor u betekent als ze voorgoed zijn verdwenen.
 • Probeer niet de USB stick open te maken of zelf een reparatie (solderen) uit te voeren. Hierdoor kan de hardware onherstelbaar worden beschadigd, ook door statische elektriciteit.
 • De winkel waar u de USB stick heeft gekocht heeft meestal niet de juiste software en zeker niet de kennis die nodig is om de gegevens terug te kunnen halen en kan ook geen hardware reparatie uitvoeren.
 • Als u zelf probeert met software de gegevens terug te halen of de hulp van een kennis of vriend inroept, bestaat de kans dat de verloren gegevens permanent worden overschreven en zelfs met professionele data recovery software niet meer zijn te herstellen (zie ).

Als u vragen heeft over data recovery van een USB stick,
bel dan 06 55 88 66 41 voor gratis advies .
 U kunt ook een indicatie van de kosten zelf uitrekenen.

De stick moet geformatteerd worden

Het besturingssysteem vraagt of de USB stick geformatteerd moet worden. Dit kan betekenen dat het geheugen defect is, of dat het bestandssysteem is beschadigd. Mogelijk is dit laatste te herstellen, om zo de bestanden terug te halen.

Om de USB stick te testen selecteert u de stick in de verkenner door er één maal op te klikken met de linker muisknop en daarna met de rechter muisknop en kies "Eigenschappen".
In het eerste tabblad (Algemeen) staat de capaciteit van de stick. Als hier 0 bytes wordt aangegeven is de kans groot dat het flash geheugen beschadigd is en dit is niet te repareren (zie flash geheugen).

Wat is de kans dat wij uw gegevens terug kunnen halen?

Helaas is hierop geen eenvoudig antwoord te geven, omdat de kans op succes van veel factoren afhankelijk is, hoe is het probleem ontstaan (formatteren, bestanden per ongeluk verwijderd, bestanden overschreven, etc.). Als er geen hardware problemen zijn kunnen we met speciale recovery software meestal uw gegevens weer terughalen.

Sommige mensen vragen om een slagingspercentage, maar dat antwoord is ook niet te geven. Stel dat we zouden zeggen 75%, wat heeft u daaraan als na onderzoek blijkt dat uw USB stick helaas bij die 25% hoort?

.

Reparatie hardware

Als Windows de USB stick niet meer herkent of het lampje niet meer gaat branden bij het aansluiten, wordt dit vaak veroorzaakt door een hardware probleem dat we mogelijk kunnen verhelpen.

Er bestaan ook micro USB sticks, zoals op het plaatje rechts. Bij dit type is alles op één chip geïntegreerd, inclusief de USB aansluiting. Bij een hardware defect aan een dergelijke USB stick is dat helaas niet te repareren.

Een reparatie is altijd tijdelijk en alleen bedoeld om toegang tot een beschadigde USB stick te krijgen voor data recovery. Wij moeten hiervoor de USB stick open maken en in de meeste gevallen is deze daarna niet meer bruikbaar of in ieder geval onbetrouwbaar.

Dit soort reparaties en data recovery worden uitgevoerd tegen ons uurtarief en u krijgt van tevoren daarvan een prijsopgave (zie tarieven voor particuliere en zakelijke klanten).

USB stick gebroken of verbogen

Vaak krijgen wij vragen over USB sticks met een beschadigde, afgebroken of verbogen connector. In de meeste gevallen kunnen wij dit repareren, zodat de gegevens van de USB stick kunnen worden gekopieerd.

Of dit kan worden hersteld hangt af van de schade die is ontstaan en de mogelijkheid van reparatie en de kosten daarvan kan alleen na onderzoek worden vastgesteld, Gebruik dit formulier om een onderzoek aan te vragen.

Opslag en geheugen

In de meeste USB sticks worden de gegevens opgeslagen in flash geheugen. In sommige oudere typen USB sticks zit een 1 inch harde schijf (microdrive) voor de opslag van gegevens. Ook in MP-3 spelers en iPod's werden dergelijke drives vaak gebruikt, omdat flash geheugen met dezelfde capaciteit niet beschikbaar of veel duurder was.

De laatste jaren is flash geheugen beschikbaar met een capaciteit die even groot of groter is dan die van micro-drives en is de prijs zodanig gezakt, zodat de verdere ontwikkeling en productie van micro-drives is gestopt. Soms worden dit soort USB sticks nog steeds gebruikt en zijn herkenbaar aan de vorm: een vierkante of bijna vierkante behuizing.

Een micro-drive is een heel kleine harde schijf en een dergelijke USB stick of MP3-speler laten vallen kan deze harde schijf voorgoed beschadigen, reparatie hiervan (indien mogelijk) is zeer kostbaar. Dit soort reparaties kunnen wij helaas niet voor u uitvoeren.

Veilig verwijderen

Om de snelheid te verhogen gebruikt een besturingssysteem een gedeelte van het geheugen (cache geheugen) bij het opslaan van bestanden naar een USB stick of ander opslag apparaat zoals een externe harde schijf.
Het transport naar het externe apparaat wordt uitgesteld tot daar genoeg tijd voor is of als dit cache geheugen vol begint te raken (zie veilig verwijderen).

Beveiliging

Er bestaan ook USB sticks met een ingebouwde toegangsbeveiliging, meestal door middel van een vingerafdruk of een wachtwoord (SanDisk U3), zodat alleen de eigenaar toegang heeft tot de gegevens. Op zich een prima beveiliging, behalve als er een probleem met de USB stick is en u wilt data recovery laten uitvoeren. Zelfs als we in staat zijn de USB stick te benaderen, krijgen wij dus geen toegang.

Een betere methode is belangrijke bestanden op te slaan met behulp van encryptie, zodat de inhoud voor onbevoegden niet leesbaar is en dit soort bestanden kunnen via data recovery worden teruggehaald maar zijn zonder het juiste wachtwoord uiteraard niet te openen.
Er bestaan programma's, die zo'n wachtwoord proberen te "kraken". Dit gebeurt door de "Brute Force" methode: alle combinaties van cijfers, letters en speciale tekens worden geprobeerd. Bij korte wachtwoorden (tot 5 posities) is dit op een normale pc wel te doen, voor langere wachtwoorden kan zo'n "aanval" weken, maanden of zelfs jaren duren.

De kosten

U kunt zelf vrijblijvend een indicatie van de kosten berekenen door het invullen van dit formulier.

Hoe werkt onze data recovery service

 • U brengt (op afspraak) de USB stick (als u een printer heeft samen met het ingevulde formulier) of stuurt deze op.
 • Wij onderzoeken de mogelijkheden van eventuele reparatie en recovery en bellen u op over de uitslag hiervan en als reparatie en recovery mogelijk is de kosten daarvan.
 • Als u hiermee akkoord gaat sturen wij de USB stick en de teruggehaalde gegevens naar u op zodra het afgesproken bedrag door u is overgemaakt, of kunt u deze tegen contante betaling komen ophalen.
 • Als u van reparatie en recovery afziet, dan sturen wij de USB stick terug nadat u de administratie- en verzendkosten van € 5,- heeft overgemaakt.

U kunt op deze site vrijblijvend een indicatie van de kosten zelf uitrekenen.

Als u vragen heeft over data recovery van een USB stick,
bel dan 06 55 88 66 41 voor gratis advies .
 U kunt ook een indicatie van de kosten zelf uitrekenen.

Opsturen

U kunt de USB stick opsturen (in een goede verpakking) naar:

A&A Service
T.a.v. Jan Vinke
Kotterstraat 98
2584VD Den Haag

Wegens misbruik van onze data recovery service accepteren we alleen USB sticks, waarvan het recovery formulier volledig is ingevuld, ook als u dit formulier niet kunt afdrukken (zie algemene voorwaarden).
Als u de USB stick zelf komt brengen maak dan eerst een afspraak 
U kunt op de zelfde pagina ook een vrijblijvende prijsindicatie van de kosten uitrekenen.

Privacy en uw gegevens

Wij behandelen de teruggehaalde gegevens van uw USB stick vertrouwelijk.

 • Uw gegevens worden door ons alleen terug gehaald en bestanden worden niet geopend, tenzij u ons dat uitdrukkelijk vraagt.
 • Wij houden van teruggehaalde gegevens (tot 20 GB) een kopie op ons systeem, om in geval van beschadiging tijdens de verzending of als u de zending helemaal niet ontvangt een kopie te kunnen sturen.
 • Op uw verzoek wordt deze kopie onmiddellijk van ons systeem gewist na de recovery. In dat geval kunnen wij bij eventuele verzendproblemen dus alleen tegen betaling een volledig nieuwe recovery voor u uitvoeren.

Tips voor het werken met een USB stick

Bij het aansluiten van een USB stick wordt deze door Windows automatisch herkend. Als de USB stick weer wordt verwijderd is daarvoor in Windows een icoon (rechts onderin de taakbalk) beschikbaar om dit op een veilige manier te doen. Hierbij worden alle eventueel geopende bestanden gesloten en de Windows verkenner op de juiste manier afgesloten (zie veilig verwijderen).

Gebruik een USB stick als transport middel van bestanden tussen computers en niet als enig opslagmiddel om er documenten op aan te maken en regelmatig te wijzigen. Het flash geheugen in een USB stick heeft een beperkte levensduur, de betere merken kunnen tegenwoordig ongeveer 100.000 maal worden beschreven. Bewerk documenten of foto's niet direct op de USB stick, maar kopieer ze eerst naar de harde schijf en als de bewerking klaar is zet ze daarna weer terug op de USB stick (zie de pagina over flash geheugen).

Programma's (zoals Microsoft Word) maken op regelmatige tijden automatisch een tijdelijke kopie van het bestand dat u op dat moment aan het wijzigen bent en verkorten daarmee de "levensduur" van uw USB stick.

Als u veel gebruik maakt van de USB stick, koop dan af en toe een nieuwe, zodat u niet voor verassingen komt te staan. En zorg natuurlijk altijd voor een recente back-up!

Data recovery tips

Er zijn een aantal via internet te downloaden gratis programma's die meestal in simpele gevallen kunnen helpen. Als u toch zelf een poging wilt wagen, lees dan eerst deze tips:

 • Bedenk vooraf hoe belangrijk de gegevens zijn en wat de gevolgen zijn als de recovery niet lukt of helemaal verkeerd gaat.
 • Als de USB stick wordt opengemaakt om te proberen de hardware te repareren, kan de micro-elektronica worden beschadigd.
 • Als u niet goed weet hoe het recovery programma werkt en u de verkeerde opties kiest, kunnen de bestanden voorgoed zijn verdwenen.
 • Maak als het kan eerst een "image" van de USB stick en voer daarop de recovery uit.
 • Installeer de recovery software nooit op de USB stick waarvan u gegevens mist.
 • Experimenteer eerst op onbelangrijke gegevens voordat u een poging tot recovery van uw data doet.
 • Sla de terug te halen bestanden nooit op op de USB stick die u probeert te herstellen.
 • Kijk uit met allerlei (misschien goed bedoelde) recovery-adviezen via internet.
 • Als bestanden eenmaal (gedeeltelijk) zijn overschreven, zijn ze echt voorgoed verloren en ook niet meer met andere recovery software terug te halen!
 • Of een bestand is overschreven is alleen vast te stellen door het scannen van de USB stick met goede data recovery software. Er wordt vaak gedacht dat als een bestand wordt weggegooid en direct daarna een nieuw bestand wordt opgeslagen, dat dan het oude bestand is overschreven, maar die mogelijkheid is klein, tenzij de USB stick bijna vol is.

Op alle geleverde diensten zijn de algemene voorwaarden van ICTWaarborg (pdf) van toepassing.
Daarnaast hanteren wij ook onze eigen algemene voorwaarden (pdf).

Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar uw mening over deze site.
Data recovery betekent het terug­halen van verloren gege­vens van een harde schijf, USB stick, geheu­gen­kaart, floppy disk, ZIP disk, CD of DVD.
 
Het kan zijn dat bestan­den per ongeluk zijn weg­gegooid, het medium is gewist (geformat­teerd) of door een soft­ware of hard­ware prob­leem bestan­den lijken te zijn ver­dwe­nen.
 
Ook bij een her­in­stal­latie van Windows of het uit­voe­ren van "systeem herstel" met een CD of DVD kunnen van het bureau­blad of op de opstart­schijf uw eigen docu­men­ten niet meer zicht­baar zijn.
Een harde schijf of ander opslag­me­dium is te verge­lij­ken met een boek, er zijn blad­zij­den (de bestan­den) en een inhouds­op­gave.
 
Als bestan­den worden weg­ge­gooid, of het me­dium wordt gefor­mat­teerd, wordt alleen de inhouds­op­gave ver­an­derd of ver­wij­derd, de bestan­den blijven gewoon staan.
 
De ruimte die ze inne­men wordt als leeg aange­merkt in de inhouds­op­gave, zodat hun plaats later kan worden inge­no­men door nieuwe bestan­den.
 
Als er nieuwe bestan­den worden opge­sla­gen, bestaat de kans dat hier­mee een oud bestand (gedeel­te­lijk) wordt ver­van­gen en daar­na dus niet meer met data recovery is terug te halen.
Een bestu­rings­sys­teem (Engels: operating system of afge­kort OS) is een pro­gramma (meestal een geheel van samen­wer­kende pro­gramma's) dat na het opstar­ten van een com­puter in het geheu­gen gela­den wordt en dat de func­tiona­li­teiten biedt om andere pro­gramma's uit te kun­nen voeren.
 
De meest bekende besturings­systemen zijn Windows (Microsoft), Linux en MacOs (Apple).
Het bestands­systeem is een onder­deel van het bestu­rings­sys­teem (bijvoorbeeld Windows, Mac OS of Linux) en verzorgt alle hande­lin­gen die nodig zijn voor het schrijven en lezen van bestan­den op diverse opslag­media, zoals bijvoor­beeld harde schijven, CD/DVD of USB sticks.
 
De bekendste bestands­sys­temen zijn FAT of NTFS (Windows), HPFS (Mac OS) en ext2, ext3 en ext4 (Linux).
Flash geheugen is een geheugen­chip, waarop gege­vens kun­nen wor­den opge­slagen en dit type geheu­gen is niet vluch­tig. Met andere woor­den: de gege­vens blijven in de chip bewaard ook als de span­ning wordt ver­wij­derd.
 
Een voor velen onbe­kend nadeel van Flash geheu­gen is dat het een beperkt aan­tal malen kan worden beschre­ven of gewist, ook al ligt dat tame­lijk hoog (tegen­woor­dig zo'n 100.000 keer) en zal dit in de prak­tijk geen pro­ble­men ople­ve­ren.
 
Er worden ook flash chips van slech­tere kwa­li­teit gefab­ri­ceerd, waar dit getal veel lager ligt, die wor­den toege­past in goed­kope USB sticks en geheu­gen­kaar­ten.
Encryptie betekent het ver­sleu­telen van gegevens. Een ver­sleuteld docu­ment bestaat uit een com­bi­na­tie van schijn­baar wille­keu­rige letters en cijfers. Alleen met de juiste sleutel (wacht­woord) is dit docu­ment weer te verta­len naar lees­bare tekst.
 
Er zijn diverse (ook gratis) programma's, die een bestand, map of zelfs de inhoud van een hele schijf of USB stick kunnen ver­sleu­te­len. De recente ver­sies van Windows bieden standaard mogelijk­heden tot ver­sleu­te­ling.
U kunt de kosten van onze data recovery moge­lijk­heden rustig bekij­ken en als u wilt de uit­komst printen, zodat u onze prijzen kunt ver­ge­lijken met die van onze col­lega's.
 
De bere­ke­ning wordt op onze server uitge­voerd en daarbij wor­den geen per­soon­lijke gege­vens opge­slagen. U krijgt van ons dus geen onge­vraagde e-mails en wordt ook niet via de tele­foon bena­derd.
 
Voor meer infor­ma­tie over ons privacy beleid kijk in de map "Algemeen" op de pagina "Privacy".
USB stick of geheu­gen­kaart: in een enve­lop met lucht­bellen­folie.
 
Harde schijf: Doe een anti­sta­tische zak om de schijf of als u die niet bij de hand heeft, wikkel hem dan in gewoon kopieer­papier. Doe de schijf in een doos en zorg voor mini­maal twee vingers ruimte tussen de schijf en de wanden van de doos. Vul de tussen­ruimte op met verend mate­riaal, zoals schuim­blokjes of meer­dere lagen lucht­bellen­folie.
 
Voor floppy disk, CD, DVD en Zip disks zijn spe­ciale ver­pak­kin­gen te koop.
Een "image" is een exacte kopie van een opslag­medium. Deze image bevat alle bestanden en de stuk­tuur van het origi­neel, dus ook de nog aanwe­zige verloren en bestan­den en bestands­frag­men­ten.
 
Met profes­sio­nele data reco­very program­ma's kan een derge­lijke image worden gela­den en gedraagt deze zich pre­cies zoals het origi­neel. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat als er onver­wacht iets fout gaat bij de reco­very, de origi­nele data nog steeds ongewij­zigd beschik­baar is.
Er wordt op internet veel geschreven over data recovery proble­men en oplos­singen, vooral in diverse forums. Som­mige infor­matie kan waarde­vol zijn, maar meestal is de beschreven oplos­sing of methode niet aan te raden of verergert deze de schade.
 
Zo lazen wij dat één van de forum gebruikers een pro­gramma had gevonden, dat in staat was een bestand, dat al vijf keer was over­schre­ven, toch nog terug te halen. Tsja, was het maar waar.
 
Er zijn ook soft­ware oplos­sin­gen die ver­an­de­rin­gen op een de­fec­te schijf pro­be­ren te maken. Niet ge­brui­ken als u uw data nog wilt terug zien.
Trefwoorden: herstel herstellen data recovery data recovery computer pc bestanden terughalen gegevens gegevensherstel dataherstel kwijt gewist geformatteerd prullenbak verwijderd delete wissen gewist documenten usb-stick defect kapot afgebroken gebroken verbogen omgebogen usb stick usbstick reparatie repareren herstel memory stick pen drive flash drive recupereren recuperatie alienware alternate panasonic dell paradigit amd sony fujitsu msi intel asus hp ibm samsung compaq shuttle acer toshiba xxodd mp medion packard-bell lenovo the hague
Wait